Panzanella

Panzanella

Een traditioneel Toscaans gerecht, maar met een kleine Mie en Place twist of wat had je gedacht?  Panzanella is een fantastische salade met tomaten en brood.  Ik ben natuurlijk bevooroordeeld omdat ik echt dol ben op tomaten, maar dit is écht de moeite.

Gebruik oud wit boerenbrood.  Ik koop voor deze salade altijd een ongesneden brood.  Het is veel leuker om zelf dikke plakken te snijden en het brood vervolgens in stukjes te trekken.  Ja, het brood mag gescheurd worden met de handen.  In Italië verwerken ze het brood mee in de salade zodat het doordrenkt wordt met het sap van de tomaten.  Ik maak heerlijke broodkorstjes voor erbij omdat ik van “crunch” hou in een salade.  Maak dit gerecht een tijd op voorhand zodat de smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen.  Kies in ieder geval voor tomaten in verschillende kleuren en maten.  Dit zorgt ervoor dat deze panzanella niet alleen heerlijk smaakt, maar ook visueel om van te smullen is.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
voor de tomatensalade:
1 kilo rijpe, smaakvolle tomaten in verschillende kleuren en maten
1 eetlepel kappertjes
1 rode ui
2 eetlepels rode wijnazijn
6 eetlepels lekkere olijfolie
1 teentje look
verse basilicum
grof zeezout
vers gemalen, zwarte peper

voor de korstjes:
500 gram oud, wit boerenbrood (niet gesneden)
2 eetlepel rode wijnazijn
6 eetlepels olijfolie
snuifje zout

Hoe maak je het:
Ik begin met de korstjes.  Verhit de oven op 200°C. Scheur het oude brood in stukjes.  Doe ze in een  mengkom met de eetlepels olijfolie, de eetlepels wijnazijn en het snuifje zout.  Meng goed.  Bak de korstjes kort in een pan tot ze gekleurd zijn.  Schud ze uit de pan op een met bakpapier beklede ovenplaat en zet ze nog 12 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.  Laat ze afkoelen langs de kant.

Was de verschillende tomaten en snijd ze in schijfjes en partjes.  Verzamel alle tomaten in een kom.  Ook het sap van de tomaten mag erbij.  Schil de rode uien en snijd in heel dunne ringen.  Voeg bij de tomaten.  Spoel de kappertjes af en doe bij de salade.

Meng de olijfolie met de rode wijnazijn tot een dressing.  Breng op smaak met geperste look, peper en zout.  Giet de dressing over de salade en hussel alles voorzichtig door elkaar.  De smaak mag uitgesproken zijn.  Werk de panzanella af met basilicumsnippers.  Meng juist voor het opdienen de broodkorstjes onder je salade.  Laat het geheel een tijdje aan de kant staan zodat de smaken met elkaar kunnen vermengen.
Presenteer de panzanella in de mengkom of kies voor individuele bokaaltjes.
Je kan dit slaatje met mozzarella eten, gegrilde kip of vis.

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply