Aubergine en tomaat vind ik een lekker duo zeker in combinatie met pasta, mozzarella en gehaktballetjes. Pasta al forno zoals ik deze graag eet.
De kracht van dit gerecht zit bij de groenten. Wanneer je voldoende rekening houdt met het zuurtje van de tomaat en het bittere van de aubergine dan is er werkelijk niets goddelijker. Ik bewaar tomaten daarom altijd uit de koelkast, maar op kamertemperatuur. De koude van de koelkast tast de kleur, smaak en textuur van de tomaten immers aan. Leg je ze in een schaal dan rijpen ze nog even na en komen ze het beste tot hun recht.
Bij het uitkiezen van een aubergine kijk ik naar de schil. Deze hoort strak en glanzend te zijn. Gebruik in dit gerecht olie en look om de aubergine blokjes te bakken.
De gehaktballetjes zijn een plusje, maar kan je gerust weglaten wanneer je liever de veggie versie maakt.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
2 aubergines
2 tenen look (geplet)
plantaardige olie (met een hoog rookpunt)
½ kg verse tomaten
1 blik gepelde tomaten
1 zoete ui
olijfolie
verse tijm
verse oregano
zwarte peper
zout
1 lepeltje suiker
scheutje witte wijn
1 grote bol mozzarella
400 g pasta (penne of rigatoni)
300 g gehakt
3 eetlepels paneermeel
1 ei
gehaktkruiden
olijfolie
Hoe maak je het:
Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af (maar bewaar nog een beetje kookvocht). Zet de pasta opzij.
Was de tomaten, verwijder de kroontjes, emondeer te tomaten en snijd in blokjes. Snipper de ui en stoof met de tijm aan in olijfolie. Wanneer de ui glazig is geworden blus je het met een scheutje witte wijn. Voeg de verse tomaten en het blik gepelde tomaten toe. Kruid met oregano, zwarte peper, zout en suiker. Laat zachtjes pruttelen voor ongeveer 45 minuten. Je hoeft de saus niet te mixen.
Maak, terwijl de saus pruttelt, de balletjes. Meng hiervoor het gehakt met het ei, paneermeel en de kruiden. Rol met schone handen balletjes en bak deze aan in olijfolie. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn.
Spoel de aubergines, dep droog en verwijder het kroontje. Snijd in kleine dobbeltjes en bak (op een middelmatig vuur) aan in olijfolie samen met de look. Laat de aubergine blokjes uitlekken op wat keukenrol.
Schep de tomatensaus, de aubergine en de gehaktballetjes onder de pasta. Je kan eventueel een scheutje kookvocht van de pasta toevoegen, moest je saus te dik zijn. Schep het geheel in een ovenvaste schaal en verdeel de mozzarella over het gerecht. Bak in de oven goudbruin. De kaas moet pruttelen. Laat de pasta al forno 5 minuten rusten en serveer.
Dol op aubergine? Deze recepten zullen je zeker smaken.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.
Liefs