Pasta e fagioli

Pasta e fagioli

Door hun (giet)ijzer sterke reputatie hoeft Le Creuset maar weinig introductie meer.  Al moet ik  bekennen dat ik tot sinds kort een Le Creuset-virgin was! Misschien gek om te geloven, maar de eerste keer was met een bakblik en op Valentijn.  De muffinvorm veroverde meteen mijn hart en plots had ik door waarom ik iedereen zo hoorde opscheppen over dit hoogwaardig kookgerei.
Ondertussen maakte ik met heel veel plezier plaats in onze keuken voor een kookpot van Le Creuset.  Sindsdien is mijn stijlvolle Marmite stoofpan mijn ideale partner in de keuken geworden.  Ik ben niet alleen onder de indruk van het kookresultaat, ook het iconisch design van de kookpot bezorgde me een Le Creuset-crush waar ik waarschijnlijk mijn leven lang niet meer vanaf geraak.  Gelukkig staat dit merk bekend voor hun knowhow betreft geëmailleerd gietijzer en is “de must have” voor elke kookliefhebber zo goed als onverwoestbaar (jawel hoor … levenslange garantie).
Nu ik me een echte “la mamma” voel  met mijn gietijzeren pot heb ik maar meteen een heerlijk stoofpotje voor jullie gemaakt.  Geïnspireerd door de Italiaanse uitdrukking “Cascare a fagiolo” (Iets dat precies op het goede moment op de goede plaats gebeurt) maakte ik de Mie en Place versie van pasta e fagioli want laat het duidelijk zijn, ik ben gevallen als een boon voor Le Creuset. 😊

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

1 grote ui
2 teentjes look
3 wortels
witte (reuze)bonen of cannellinibonen
400 g tomatenpulp (ik gebruik Elvea)
½ l groentebouillon
200 g korte pasta (ik gebruikte Cavatappi)
Parmezaanse kaas (naar smaak)

bouquet garni:   laurier, tijm, peterseliestengels
vers gemalen zwarte peper
zout
verse peterselie voor de afwerking

Hoe maak je het:

Schil de ui en de teentjes look.  Snipper ze fijn.  Schil de wortels met een dunschiller, jonge wortels hoef je niet te schillen.  Gebruik een keukenmesje om de wortels in fijne blokjes te snijden.  Spoel de bonen onder koud stromend water en laat uitlekken aan de kant.

Verwarm een heel klein beetje olijfolie in je Le Creuset stoofpan en fruit de ui glazig.  Voeg de wortels en de look toe en laat kort even meestoven.  Voeg dan het tomatenpulp toe en de gespoelde witte bonen.

Maak met een beetje keukentouw een bouquet garni van peterseliestelen, laurier en verse tijm.  Leg het kruidentuiltje in de stoofpot en schenk tenslotte de groentebouillon bij het geheel.

Plaats het deksel op de stoofpan.  Het deksel van een Le Creuset kookpan heeft dezelfde dikte als de pan zelf en zal zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de hitte.  Laat het gerecht rustig sudderen tot de wortels bijna gaar zijn en voeg dan de pasta toe.  Verwijder de bouquet garni en kruid nog een beetje bij met peper en zout.  Serveer warm met vers gesnipperde peterselie en Parmezaanse kaas.

Amore a prima vista.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply