Skip to content Skip to footer

Pasta met Lambrusco

Mie en Place pasta met Lambrusco

Emilia-Romagna biedt zowat alles wat het culinaire hart begeert.  Parmigiana kaas, Parma ham, aceto balsamico di Modena hebben natuurlijk al een vaste plaats verworven in onze keuken, maar deze zijn slechts enkele van de culinaire hoogstandjes en lekkernijen uit de regio.  Tijdens het online event “The Italian Table Emilia Romagna” leerden chefs Giacomo Toschi en Gioacchino d’Amico me een authentieke pasta met Lambrusco maken. Een snelle ragu gemaakt met de lekkerste producten uit de regio.  De delicaat smakende ham vormt samen met de verse pasta Gramigna (gemaakt van harde tarwe en verse eieren, typisch voor de streek) de hoofdingrediënten voor dit gerecht.  Deze primi piatti wordt op smaak gebracht met Lambrusco, een wijn gemaakt volgens de traditionele methode en is delicaat in zijn bubbels.  Zeg nu zelf, waar ligt het kloppende culinaire hart van Italië? Juist ja, …

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

200 gr van Culatello di Zibello DOP
400 gr van Pasta Gramigna
1 glas Lambrusco DOC
1 grote witte ui
4 eetlepels tomatenpuree
20 cherrytomaten
2 takjes rozemarijn (ik heb nog heerlijke uit de tuin kunnen gebruiken)
2 teentjeS look
extra vierge olijfolie
zout
peper
Parmigiano Reggiano voor de afwerking

Hoe maak je het:

Snipper de ui fijn. Hak de cherrytomaten en de plakjes Culatello di Zibello grof. Verwarm een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg de cherrytomaten en de geplette look toe. Bak een paar minuten. Schep de Culatello ham onder de tomaten en meng goed. Schenk een glas Lambrusco bij het gerecht en laat de alcohol verdampen. Voeg de eetlepels tomatenpuree en de rozemarijn toe. Verwijder de knoflook en roer de saus door. Zet een deksel op de pan.  Kook vervolgens de pasta Gramigna in gezouten kokend water tot ze beetgaar zijn. Schep een lepel kookvocht in de pan.  Giet vervolgens de pasta af en voeg deze bij de saus.  Kruid met peper en zout.  Schep de pasta op borden en serveer met geraspte Parmigiano Reggiano.

Geniet ervan.

Liefs,

Probeer je dit thuis?Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.beDit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen