Pasta met schorseneren en Appenzeller

Pasta met schorseneren en Appenzeller

Niets is zo lekker dan een onvervalste echte klassieker op tafel.  Macaroni met kaas en ham bijvoorbeeld.  Zo heerlijk, maar Mie zou niet op haar Place zijn zonder een eigenzinnige toets te geven aan dit bijzonder gerechtje.  Dus komen er verse schorseneren bij en wordt de kaassaus gemaakt met Appenzeller van bij mijn favoriete kaaswinkel Lourdon!  Een Zwitserse kaas met een pittige smaak die de perfecte tegenhanger is voor de zachte smaak van de vaarwel wintergroente.  Laat die lente maar snel komen en geniet vooral van deze heerlijke past met schorseneren en Appenzeller.

Ik gebruikte deze Appenzeller ook bij de kaasfondue.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

400 g pasta (ik gebruikte rigatoni)
400 g ham blokjes
500 g schorseneren
sap van een ½ citroen
1 blaadje laurier
enkele takjes verse tijm
enkele verse peterseliestengels
melk

Kaassaus:
7 dl (magere) melk
30 g boter
40 g bloem
500 g Appenzeller
sap van ½ citroen
peterselie
witte peper
zout
vers gemalen nootmuskaat

Hoe maak je het:

Hetgene wat de meeste mensen weerhoudt om verse schorseneren te maken is het kuisen en schillen, maar met enkele trucjes lukt het best wel.  Niets gaat boven de heerlijke smaak van verse schorseneren.

Vul een grote kom met water en sap van een halve citroen (de uitgeknepen citroen mag ook bij het water).  Spoel de verse schorseneren onder stromend water.  Wrijf er zoveel mogelijk zand af.  Schil ze met een dunschiller en leg ze zo snel mogelijk in het citroenwater (om verkleuren te voorkomen).

Snijd de schorseneren in kleinere stukjes en kook ze beetgaar in een ruime hoeveelheid melk waar je een bouquet garni (laurier, takjes verse tijm en enkele verse peterseliestengels vastgebonden met keukentouw) aan toevoegt.  Giet het water af wanneer de schorseneren gaar zijn.

Maak vervolgens een roux (dit is de basis voor de witte saus met kaas).  Smelt hiervoor de boter in een kleine kookpot en voeg de bloem toe.  Laat al roerend meebakken (niet aanbranden 😊) .  Wanneer je koekjes ruikt, mag je de melk toevoegen.  Blijf roeren tot je een gladde, witte saus krijgt.  Kruid met peper, zout en vers gemalen nootmuskaat.  Voeg er ook wat citroensap toe. Dit geeft een frisse smaak aan je saus.  Voeg de Appenzeller toe en houd een beetje kaas over voor de afwerking, Laat de kaas even smelten van het vuur.  Tenslotte mogen de schorseneren en de hamblokjes bij de saus.

Kook de pasta klaar in een ruime kookpot met water en zout.  Giet de beetgare pasta af en meng deze onder de kaassaus met ham.
Schep de pasta in een ovenschotel en strooi er de rest van de Appenzeller over.  Zet enkele minuten onder de grill tot de kaas pruttelt.
Serveer met wat verse, fijngehakte peterselie.

Dit is het volgens mij het ideale gerecht om de winter af te sluiten en de lente aan te kondigen.  Wat denk jij?

Liefs,

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply