Pasta met spinazie

Pasta met spinazie

Nog ongeveer een maand en het is officieel.  De wissel van het seizoen.  Eindelijk!
Ik geef het toe … ik heb al (een tijdje) lentekriebels.  Voor mij is het hoog tijd om nieuwe, lekkere recepten te verkennen met jonge voorjaarsgroenten.  Deze pasta met spinazie, romige saus en pancetta is een variatie op macaroni met kaas en ham.  Voor mij zijn het de eenvoudige dingen in het leven die me gelukkig maken.  Deze heerlijke, eenvoudige pastaschotel, die bovendien in no time een vleugje lente op je bord tovert,  does the trick!

De jonge spinazieblaadjes zijn krokant, fris en vol met mineralen en vitaminen.  Perfect wat ons lichaam nodig heeft om te resetten na de donkere periode van de winter.
Ben jij al klaar voor de zalige, lichtere periode en het voorjaar op je bord?
Heb je de smaak te pakken dan zegt de pasta met bloemkool jou misschien ook iets?

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

900 g jonge verse spinazie
400 g pasta (ik koos voor macaroni)
100 g pancetta (vleesliefhebber?  Kies dan voor meer pancetta)
50 g Gruyère voor de afwerking
teentje look

Voor de kaassaus:
40 g bloem
30 boter
7 dl melk
nootmuskaat
witte peper
zout
enkele druppels citroensap
200 g Gruyère

Hoe maak je het:

We beginnen met het grondig spoelen van de spinazie.  Doe dit voorzichtig zodat de blaadjes niet kneuzen.  Verzamel de spinazie in een grote kom en zet deze onder in koud water. Spoel met je handen de spinazie goed af en haal de blaadjes vervolgens uit het water.  Blancheer de spinazieblaadjes in een ruime kookpot met een bodempje kokend water.  Voeg ook een geplet teentje look aan het water.  Wacht enkele minuten tot de spinazie geslonken is.  Verwijder het teentje look, giet de spinazie af en nijp het overtollige water eruit.  Zet even aan de kant.

Maak de kaassaus.  Smelt hiervoor de boter in de pan op een niet te hoog vuur.  Roer tot de boter helemaal is opgelost.  Doe de bloem erbij. Roer goed en wacht tot het mengsel “droog” is.  Let goed op dat de bloem niet verbrandt.  Doe er al roerend de koude melk bij.  Blijf goed roeren met de klopper tot de saus begint te binden. Kruid met peper en zout en verse nootmuskaat.  Enkele druppeltjes citroensap geven een frisse smaak aan je bechamelsaus.  Roer van het vuur de kaas door de saus.
Hak de spinazie fijn en meng onder de kaassaus.

Kook de pasta gaar in een ruime kookpot met licht gezouten water.  Volg voor de perfecte gaartijd de instructies op de verpakking.  Giet de pasta af en meng onder de kaassaus met spinazie.
Verdeel de pasta over individuele ovenpotjes of in een grote ovenschaal.  Leg de stukjes pancetta bovenop de pasta en werk af met nog wat extra kaas.

Grill in de oven tot de kaas pruttelt en serveer meteen.
Dit is heerlijk comfortfood !

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply