Skip to content Skip to footer

Pasta met venkel en kipgehakt

Mie en Place pasta met venkel en kipgehakt

Het wordt wat frisser, de dagen beginnen te korten en af en toe valt er eens wat regen.  Ja ja, de herfst zit in het land en dat zie ik ook in de kruidentuin. 

Dit weekend ga ik eens tijd maken om eens goed op te ruimen.  Dode planten en takken gaan eruit, maar ook de éénjarigen ga ik uitgraven.  Het is nu ook de moment om de vaste planten te snoeien en om knoflookteentjes te gaan zaaien.  Grappig want in tegenstelling tot al de andere kruiden plant je look in het najaar. 

Ik kijk al uit naar de nieuwe geuren en smaken in de lente, maar voorlopig geniet ik verder van de vaste planten die mijn kruidenbak rijk is.  Salie, tijm, rozemarijn en oregano zijn normaal gezien nog heel de winter beschikbaar om van te genieten.  Met deze kruiden tover ik nog snel wat (na)zomer op ons bord. Ik kies voor dit gerecht het beste van wat september te bieden heeft: venkel.  Voor deze pasta met venkel en kipgehakt zocht ik inspiratie in het kookboek Sobremesa van Sergio Herman.  De fantastische kok neemt je mee op culinaire rondleiding op Ibiza.  Helemaal iets voor mij natuurlijk. 

Een mooi gedekte tafel en deze heerlijke pasta.  Volgens mij zijn dit perfecte condities om samen te genieten en nadien lekker lang te blijven natafelen.  Ken jij iets dat zaliger is dan dit?

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

400 g pasta
1 venkel
400 g spinazie
olijfolie
500 g kipgehakt
100 ml kipbouillon
1 sjalot
1 bol mozzarella
Parmezaanse kaas
vers gemalen zwarte peper
zout

Voor de tomatencompote:
4 verse smaaktomaten
400 g gepelde tomaten
kruidentuiltje: oregano, rozemarijn, tijm
3 teentjes look
1 kleine ui
100 ml witte wijn
1 lepeltje suiker
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout

Hoe maak je het:

Start met de tomatencompote zodat deze voldoende lang kan pruttelen.  Je kan dit ook op voorhand maken.  Snipper de ui fijn en plet de gepelde look.  Emondeer de tomaten en snijd in stukken.  Fruit de ui met de look aan.  Zet het vuur niet te hoog zodat de look niet bitter wordt.  Blus met de witte wijn en laat het vocht verdampen.  Voeg de tomaten toe en breng op smaak met peper, zout en suiker.  Voeg het kruidentuiltje toe en laat rustig pruttelen.

Verwarm de oven op 180°C.  Verwijder de harde kern van de venkel en snijd de groente in hapklare stukjes.  Besprenkel met olijfolie en leg vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat.  Rooster de venkel in de oven tot deze gaar is, maar nog een bite heeft.

Snipper de sjalot fijn en fruit in wat olijfolie.  Voeg het gehakt bij en bak het aan.  Kruid met peper en zout.  Voeg de kipbouillon, de tomatencompote en de geroosterde venkel toe. 

Kook de pasta beetgaar in gezouten water.  Voeg de laatste ½ minuut de spinazie toe.  Giet af en voeg de pasta met de spinazie bij het kipgehakt.  Verbrokkel de mozzarella onder het gerecht en roer goed door.

Serveer de pasta met venkel warm en met extra Parmezaanse kaas. 

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,