Pasta pesto

Pasta pesto

Soms is het meest simpele, eerlijke en smakelijkste recept datgene waar je echt zin in hebt na een drukke dag.  Met de zuiderse smaken uit de Italiaanse keuken zit je meteen goed.  Puur Italiaans zonder franje, daar hou ik echt wel van.  Deze pasta pesto mag dan wel de klassieker der klassiekers zijn, het blijft een toppertje in al zijn eenvoud.  De Italiaanse culinaire filosofie van “less is more” komt nergens mooier tot uiting dan in dit gerecht.  Gezellig comfortfood, maar kies wel voor verse ingrediënten van de allerbeste kwaliteit.  Maak je pesto zorgvuldig én met liefde en als het even kan ga dan voor verse pasta. Squisito!

Misschien maak je het graag nog een beetje specialer?  Bekijk dan zeker het recept voor pasta met snijboontjes.
Gek op pesto’s? Deze zijn ook lekker pesto van radijsloof, broccolipesto, doperwtenpesto, walnoot-peterselie pesto, pesto van koriander of deze met wortel.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

400 tot 480 g verse pasta
zout

Voor de pesto:
100 g pijnboompitten
2 teentjes knoflook
bosje basilicum (ongeveer 60 g)
bosje peterselie (ongeveer 60 g)
scheutje citroensap
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout
100 g geraspte Parmezaanse kaas
240 ml lekkere olijfolie

Voor de afwerking:
enkele schaafjes Parmezaanse kaas
enkele blaadjes basilicum

Hoe maak je het:
Begin met het maken van de pesto.  Rooster de pijnboompitten in een pannetje op een matig vuur.  Zorg ervoor dat de pitten niet verbranden.  Doe de pitten in de blender (het kan ook in een mortier) samen met de basilicum, de peterselie, de look, peper, grof zout, geraspte Parmezaanse kaas en citroensap.   Mix fijn en voeg lekkere olijfolie toe.  Even proeven en klaar is de pesto.

Breng vervolgens water aan de kook in een ruime pot water.  Voeg een flinke snuif zout toe wanneer het water kookt.  Doe de pasta in de kookpan en roer even om.  Zo voorkom je dat het aan elkaar plakt.  Plaats een deksel op de pan en breng het water opnieuw aan de kook.  Het deksel mag van de pan wanneer het water kookt.  De kooktijd gaat nu pas in.

Kook de pasta “al dente” (controleer regelmatig). Volg de instructies van de verpakking voor de kooktijd van droge pasta. Verse pasta heeft een kortere kooktijd.  Giet de pasta af in een vergiet.  Schud even op zodat je het overtollige water kwijt raakt.

Meng de pesto door de pasta.  Draai met een vork rolletjes pasta en leg deze in een mooie schaal.  Serveer met enkele schaafjes Parmezaanse kaas, wat verse basilicum en een draai van de pepermolen.
Eten zoals het hoort met vork en lepel en in goed gezelschap.
Buon appetito!!!

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply