Pasta met rauwe tomaat

Pasta met rauwe tomaat

De zomer is in zicht en dan denk ik meteen aan barbecue en gezellig buiten eten.  Bij zo’n zonnig etentje horen natuurlijk gerechten waar je vrolijk van wordt.  In deze pasta worden de tomaten rauw verwerkt.  Deze pasta met rauwe tomaat doet me denken aan de Spaanse pan con tomate, maar dan met pasta.  De frisse smaak en de mooie kleurtjes maakt deze pasta een topgerechtje.  Gebruik de allerbeste tomaten die je kan vinden zodat dit een echt smaakbommetje wordt.  Je kan deze pasta perfect een tijdje op voorhand maken zodat je héél veel tijd hebt om te genieten van een heerlijk aperitiefje in het zonnetje.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

5 grote tomaten
handje verse basilicum
3 eetlepels lekkere olijfolie
grof zeezout
verse, zwarte peper
½ rode chilipeper
teentje look
400 g pasta (ik koos hier voor spaghetti, maar alle vormen kunnen)
verse peterselie voor de afwerking (je kan ook kiezen voor basilicum)

Hoe maak je het:

We gaan de tomaten eerst ontvellen of “emonderen”.  Hiervoor was je ze eerst onder stromend water en verwijder je het groene kroontje.  Maak met een scherp mes een kruisje in de top van elke tomaat.  Leg ze in een diepe schaal en giet er kokend water over.  Giet na een 15-tal tellen het warme water weg en spoel de tomaten meteen af onder koud stromend water.  Nu kan je met een scherp mes het vel van elke tomaat verwijderen.
Snijd elke tomaat in 4.  Doe dit boven een grote kom zodat je alle sap kan opvangen.  Ontpit de tomaten, maar vang de pitten op in een zeef.  Druk voorzichtig met de bolle kant van een eetlepel op de pitten zodat alle sap in de kom terecht komt.  Datgene dat over blijft in je zeef heb je niet meer nodig.  Snijd de tomatendeeltjes in stukjes.  Dit hoeven geen perfecte blokjes te zijn.  Doe alles mee in de kom.
Snipper wat basilicum fijn en doe deze snippers bij de tomaten.  Breng het geheel op smaak met peper, grof zout en de fijngesneden rode chilipeper en de look.  Giet er wat lekkere olijfolie bij om je rauwe tomatensaus af te werken.
Kook de pasta al dente.  Volg hiervoor de instructies op de verpakking.
Meng de pasta met de saus en zet op een koele plaats zodat de smaken de tijd krijgen om zich te vermengen met elkaar.
Serveer met extra kruiden “on top” en een flinke draai van de pepermolen.
Hier ga je van smullen op een warme dag!!!

Liefs

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply