Pasta met tomaten-mascarponesaus

Pasta met tomaten-mascarponesaus

Pasta time …  Niets is er heerlijker dan op een zomeravond pasta met tomaten-mascarponesaus te delen in je tuin.  Een smeuïge en romige tomatensaus die ik altijd veggie maak, maar je kan er natuurlijk ook gehaktballetjes bijdoen.  Ik maak hem wel met een lepel crumble.  Een krokantje met een lichte toets van citroen voor net dat tikkeltje anders.  Dit is vers, simpel en ooh zo lekker.  De pure smaken maken me instant gelukkig.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
300 gram pasta rigatta (of andere pasta)
1 ajuin
1 teentje look
takje verse tijm
1 blaadje laurier
rode chilipeper (TIP: bewaar een chilipeper altijd in de diepvries, je kan die dan makkelijk raspen)
handvol verse basilicum
gedroogde basilicum
zout
peper
2 eetlepels olijfolie
4 verse smaaktomaten bijvoorbeeld romatomaten
400 gram hele gepelde tomaten van je favoriete merk
150 gam mascarpone
2 bollen mozzarella

Voor de crumble:
200 gram oud brood
3 eetlepels olijfolie
2 teentjes look
zeste van citroen

Hoe maak je het:
Begin met de crumble.  Verwarm de oven op 200°C.  Scheur het brood in stukjes en doe die in een kom met de olijfolie, de geperste teentjes look en de zeste van citroen.  Zorg dat je het wit van de citroenschil niet gebruikt, want dit smaakt bitter.  Meng het brood goed met het mengsel en bak de stukjes rondom in een pan op een hoog vuur .  Gebruik hiervoor een anti-kleefpan.  Schud het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de korstjes gedurende 12 minuten goudbruin in de oven.  Laat ze afkoelen en mix ze in een blender tot je grove crumble krijgt.  Ik bewaar ze in een wekpot die ik mee op tafel zet.

Kook de pasta al dente zoals aangegeven op de verpakking.
Snipper de ui en de look fijn en fruit deze in olijfolie op een middelhoog vuur.
Was de tomaten en verwijder de kroontjes.  Maak met een mes een kruisje in elke top van de tomaten.  Dompel ze onder in kokend water voor ongeveer 15 tellen.  Spoel ze af onder koud stromend water.  Nu kan je makkelijk het vel verwijderen. Snij elke tomaat in grove stukken en voeg ze bij de ui en de look.  Laat de verse tomaten kort meestoven en voeg dan de gepelde tomaten in grove stukken toe.  Kruid met peper, zout, verse tijm, laurier, geraspte chilipeper (naar smaak) en gedroogde  basilicum.  Laat de saus op een zacht vuur pruttelen.  Hoe langer de saus kan pruttelen hoe smaakvoller deze wordt.  Roer regelmatig om.  Verwijder het laurierblaadje en de tijm.  Voeg de mascarpone toe en laat in de saus smelten.

Meng de pasta voorzichtig onder de saus.
Doe het geheel in een ovenvaste schotel en verdeel stukjes mozzarella over de pasta.  Zet kort onder de gril.  Serveer met een lepel crumble en verse basilicum on top.
Bon appétit!!!

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply