Skip to content Skip to footer

Pastaschelpen met ricotta

Mie en place pastaschelpen met spinazie en ricotta

Enkele lentes geleden bezocht ik in Ranst een kruidenkwekerij.  Tijdens mijn ontdekkingstocht op het domein leerde ik kruiden kennen waarvan ik het bestaan niet eens kende.  Ik proefde dingen die zo’n smaaksensatie gaven dat mijn tong ervan prikkelde.  De passie van kweker Bart werkte zo aanstekelijk dat ik al snel besliste om thuis een grote kruidenbak aan te leggen.  Verse kruiden zijn nu eenmaal onmisbaar in mijn keuken. 
Na al die jaren zelf kruiden houden, kan ik oprecht zeggen dat ik hier nog geen seconde spijt van heb gehad. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je altijd kraakverse kruiden bij de hand hebt.  Daarnaast zorgen de verschillende kruiden voor een heerlijke geur, geeft het me rust door ermee bezig te zijn, oogt het mooi in onze tuin én trekt het bijen en vlinders aan.
Heb jij nu ook zin gekregen om een kruidentuin aan te leggen?  Ik geef je graag wat info mee zodat jij aan de slag kan met het opstellen van een kruidenplan.
🌿Welke kruiden wil je planten?  Welke kruiden gebruik je veel in je keuken?  Welke vind je lekker?
🌿Waar ga je ze planten?  Kies je voor bakken en potten of ga je voor volle grond?  Heb je plaats voor een zonnig en beschut plekje dichtbij je huis?.
🌿Laat je informeren over de noden van de kruiden die je wenst te planten.  Welke ondergrond hebben ze nodig?  Hoeveel plaats hebben ze nodig? Welke standplaats verkiezen ze: volle zon of liever schaduw?  Zijn ze eenjarig of meerjarig?  Welke kruiden zet je naast elkaar en welke juist niet?
🌿Kies je ervoor om te starten met zaadjes of vertrek je liever van plantjes?
Tot slot:
🌿De ideale periode om kruiden te zaaien of te planten is voor de meeste plantjes het late voorjaar (april- mei) wanneer de vorst geweken is en de ondergrond voldoende opgewarmd.
Ik deel alvast een fantastisch veggie gerecht met dille, spinazie en bladpeterselie: pastaschelpen met ricotta.  

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Voor de pastaschelpen:
500 g pastaschelpen
400 g spinazie
1 eetlepel verse dille
2 eetlepels paneermeel
250 g ricotta kaas
100 g Parmezaanse kaas
vers gemalen zwarte peper
snuifje zout
handvol verse platte peterselie

Voor de tomatensaus:
1 grote ui
verse tijm
2 teentjes look
olijfolie
witte wijn
800 g gepelde tomaten
snuifje suiker
grof zeezout
zwarte peper

Hoe maak je het:

Begin met de tomatensaus.  Snipper hiervoor de ui fijn en hak de look.  Stoof samen met de verse tijm in een beetje olijfolie.  Blus vervolgens met wat witte wijn.  Laat het vocht verdampen en voeg dan de gepelde tomaten toe.  Breng op smaak met grof zeezout, zwarte peper en een snuifje suiker.  Laat op een zacht vuurtje pruttelen en maak ondertussen de vulling voor de pastaschelpen.

Blancheer de spinazie enkele minuten in een open kookpot met kokend water.  Spoel na enkele minuten de spinazie met koud, stromend water en laat vervolgens uitlekken aan de kant.   Meng ondertussen de ricotta, de geraspte Parmezaanse kaas en het paneermeel.  Breng op smaak met zout, peper, dille en fijn gehakte platte peterselie.  Hak de uitgelekte spinazie fijn en meng onder de ricotto.  Zet het kaasmengsel even opzij.

Breng water met zout aan de kook.  Kook de pastaschelpen 2 minuten minder lang dan staat aangegeven op de verpakking.  Laat ze aan de kant een beetje afkoelen.  Zorg wel dat ze niet aan elkaar kleven. 

Schep een laagje tomatensaus in de ovenschaal.  Vul de pastaschelpen met het ricottamengsel en schik ze in de ovenschaal. 

Rasp wat Parmezaanse kaas over de schelpen en plaats nog even in een warme oven van 200 graden.

Lekker met die verse kruiden 😉

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,