Skip to content Skip to footer

Woensdagen … ze breken de werkweek in twee, ze zorgen voor een familiaal geluksmomentje en ze maken ruimte om wat gerechtjes te koken.  Terwijl ik de groenten voor de soep snijd, denk ik terug aan de woensdagnamiddagen toen ik klein was.  Mijn liefste bomma die me trouw aan de schoolpoort stond op te wachten, haar zelfgemaakte smoskes en dan samen naar televisie kijken.  Naar van die kinderseries met begintunes die ik nog altijd uit volle borst kan meezingen.  Allé, van het liedje van vrouwtje Theelepel toch 😊.  Die namiddagen waren zo heerlijk traag en eenvoudig. Het is precies dat gevoel dat ik steevast probeer te herbeleven in mijn vrije momenten.   Laat de wereld maar doordraaien, ik zal wel koken. Pastinaak en preisoep bijvoorbeeld en ik serveer daarbij fantastisch lekkere krokantjes van groenten die gelukkig ook nog niet vergeten zijn.  Vertraag je met me mee?

Wat heb je nodig:

3 grote en 1 kleine pastinaak (voor de krokantjes)
1 kleine aardappel
2 preien (enkel het wit van de prei)
1 bolletje knoflook
olijfolie
takje tijm
1 blaadje laurier
1 l groentebouillon
peper
zout
walnootolie voor de afwerking

Hoe maak je het:

Deze soep dankt zijn heerlijke smaak door de pastinaak, maar ook door de gepofte look.  Look poffen is niet moeilijk, je hebt er alleen wat tijd voor nodig.  Neem het van me aan dat het echt de moeite is om hiervoor tijd te maken. 

Verwarm de oven op 200°C.  Snijd met een scherp mes de topjes van het bolletje look.  Leg het op een vel aluminiumfolie en sprenkel er wat olie over.  Vouw de folie dicht en leg het op een bakplaat.  Pof de look in de warme oven.  Dit duurt 40 minuten.  Haal de zacht geworden look uit de oven en knijp de zoete teentjes look uit.

Schil de kleine pastinaak en snijd deze in hele dunne reepjes.  Besprenkel ze met wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout.  Leg ze mee in de oven voor de laatste 15 minuten.
 
Tijd om de overige groenten te wassen en snijden.  Verhit wat olijfolie in een pot en stoof de prei aan.  Voeg na enkele minuten de pastinaak en aardappel toe en laat kort meebakken.  Roer goed om.  Voeg laurier en blaadjes tijm toe en blus met de bouillon.  Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn.  Verwijder de laurier en mix de soep samen met de gepofte look glad. 
Serveer de pastinaak en preisoep met de krokantjes van pastinaak en enkele druppels walnootolie.

De gepofte look smaakt ook heerlijk in mayonaise.
Nog meer inspiratie voor gerechten met pastinaak vind je hier.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,