Skip to content Skip to footer

Pastinaaksoep

Mie en Place pastinaaksoep

Eten volgens het seizoen is helemaal “Mie”.  Het ritme van de jaargetijden leert mij niet alleen dat alles constant in verandering is, maar het geeft ook een extra dimensie aan mijn eten.  Ik kan echt uitkijken naar nieuwe seizoenproducten.  Zijn die eerste aardbeien er al?  Of yes … eindelijk terug aan de slag met pompoen.  Ik hou van het voelen van die verbondenheid met de natuur en had ik maar wat meer tijd, dan zou die moestuin er echt wel komen.  Ben jij nog niet helemaal gewonnen voor het idee om je eetpatroon misschien aan te passen dan zullen de volgende redenen je zeker kunnen overtuigen.  Door seizoensproof te koken, bespaar je best wel geld.  Want producten in het seizoen zijn natuurlijk automatisch goedkoper (en veel lekkerder).  Bovendien breng je variatie in je menu en dat is dan weer goed voor je gezondheid.  Door te variëren kan je ten volle genieten van heel veel gezondheidsvoordelen.  Een handig overzicht van wat moeder natuur te bieden heeft vind je bij de site van Velt (Vereniging voor Ecologisch leven en tuinieren).  Voor recepten netjes gerangschikt volgens het seizoen zit je bij mij helemaal op je plaats.  Voor je begint te zoeken naar een receptje, blijf je best nog even hangen want deze pastinaaksoep smaakt fantastisch op een koude winterdag.

Wat heb je nodig (voor ongeveer 1 liter soep):
3 pastinaken
1 ajuin
1 teentje look
1 aardappel
2 liter kippenbouillon
1 dl (soja)room
verse tijm
blaadje laurier
pancetta
klontje boter
peper
zout

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 180°C.
Schil de aardappel en de pastinaken.  Pel de ui en het teentje look.  Snijd alles in grove stukken.  Smelt een klontje boter in een pot en  fruit de ui aan.  Voeg de stukken pastinaak toe samen met de aardappel en het geplette teentje look.  Roer een paar keer om en blus het geheel met de kippenbouillon.  Kruid met peper en zout en voeg het blaadje laurier toe. Laat de soep zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn.

Leg de plakjes pancetta op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de plaat in de oven.  Laat de pancetta goudbruin worden.  Haal het vlees uit de oven en laat het afkoelen.

Verwijder het blaadje laurier en mix de soep glad.  Laat de soep nog even doorkoken en voeg als laatste de room toe.

Serveer de soep met de crumble van pancetta en verse tijm.

Wat smaakt het seizoen toch heerlijk.

Gek op pastinaak?   Nog eentje dan.

Liefs,

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.