Patatas bravas

Patatas bravas

Spanje … zon … zee … strand … vakantie … tapas … mmm!
Patatas bravas is een klassieke Spaanse tapa.  Perfect op een hapjestafel met andere Spaanse hapjes of als voorafje.  Je kan bij de aardappelen de typische pittige tomatensaus serveren of je kan kiezen voor een verse knoflookmayonaise.  De salsa brava kan je op voorhand maken en als je nog wat saus zou overhebben dan kan je deze gebruiken om door hete pasta te roeren.
Waar wacht je nog op?  Aan de slag …

Wat heb je nodig voor 4 personen:
Voor de aardappelen:

1 kg vastkokende aardappelen
flinke scheut arachideolie
grof zeezout

Voor de pittige tomatensaus:
2 eetlepels olijfolie
1 ui
enkele takjes verse tijm
1 laurierblaadje
2 teentjes knoflook (naar smaak)
1 chilipeper (naar smaak en je kan eventueel ook chilipoeder gebruiken)
400 g gepelde tomaten
eventueel  20 g tomatenpuree moest je de saus te lopend vinden.
beetje agavesiroop (of suiker)
1 eetlepel witte wijnazijn
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper
2 theelepels gerookt paprikapoeder (te koop bij Dille en Kamille of Oil & Vinegar)
handje peterselie voor de afwerking

Voor de knoflookmayonaise:
Volg mijn recept van homemade mayonaise en voeg hier op het einde 1 teentje geperste knoflook aan toe.  Je mag natuurlijk ook meer knoflook gebruiken.

Zo maak je het:
De pittige tomatensaus
:
Pel de ui en snipper deze fijn.  Kneus de look, pel hem en snijd in kleine stukjes.  Snijd de rode chilipeper overlangs in tweeën, verwijder de zaadjes en snijd fijn.  Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot en stoof de ui, look en chilipeper op een matig vuur.  Voeg na een paar minuten de gepelde tomaten toe.  Druk de tomaten fijn met een houten lepel.  Zet het vuur zacht, plaats een deksel op de pot en laat even pruttelen. Voeg tijm, laurier een snuifje gerookt paprikapoeder toe.  Schenk er de witte wijnazijn bij en een scheutje agavesiroop en laat 10 minuten stoven zonder deksel.  Proef en breng op smaak met zout en peper.

De patatas bravas:
Schil de aardappelen en snijd ze in ongelijke vorm van ongeveer 2 cm.  Breng ze kort aan de kook in een grote pan water met een snuifje zout.  Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn.  Giet de aardappelen af, dep ze droog en laat even afkoelen.  Verwarm olie in een pan en bak de aardappelen tot ze knapperig en goudkleurig zijn.  Laat ze uitlekken op wat keukenpapier en breng op smaak met zout.

Schep de aardappelen in mooie schaaltjes en schep op 1 schaaltje de pikante tomatensaus erover.  Bestrooi met gesneden peterselie en dien warm op.  Voorzie voor het andere schaaltje een beetje lekkere knoflookmayonaise.  Fiesta!!!

Liefs

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply