Salade met gegrilde ananas

Salade met gegrilde ananas

Nu de zon weer vaker van de partij is en iedereen maar al te graag weer naar buiten komt, is niets zo gezellig om met zijn allen erop uit te trekken.  Een fikse wandeling, een fietstochtje of een dagje naar zee.  Heerlijk om na die lange winterperiode weer volop plannen te maken om te genieten in de natuur.  Bij zo’n dagen hoort natuurlijk een apero’ke in de gezonde buitenlucht en wat dacht je van een gezellige picknick met alles erop en eraan?  Plaid, bestek, drankjes en lekkere hapjes meer heb je niet nodig om een feestje op locatie te organiseren of toch?  Ik zet  5 “Mie en Place” tips voor jou op een rijtje om van je uitstap een zalig, onvergetelijk momentje te maken.  Neem alvast je picknickmand en lees zeker het recept van salade met gegrilde ananas.

Tip 1:
Denk na over je locatie en moment.
Luister op voorhand naar het weerbericht en kies een geschikt, zonnig momentje.  Niets is zo erg dan een picknick die letterlijk in het water valt.  Denk na over een geschikte locatie: een leuk plekje in het bos, op het strand, in de duinen, op een heuvel, ja zelfs in je eigen tuin kan picknicken echt leuk zijn.  Een mooi uitzicht is altijd een pluspunt en een schaduwhoekje is soms handig op een zonovergoten dag.  Vergeet in ieder geval de zonnecrème niet.

Tip 2:
Ik ga picknicken en ik neem mee…
Maak een lijstje van wat je wenst te serveren en wat je hiervoor best kan meenemen.  Wanneer je op locatie eet, wil je natuurlijk niets vergeten.  Kies voor eenvoudige koude recepten die je makkelijk uit het vuistje kan eten.  Super handig zijn de leuke bokaaltje om uit te eten, maar een bordje op je schoot kan natuurlijk ook.  Je kan heel veel kanten uit met het eten bijvoorbeeld een slaatje, wraps, een frittata, een koude pasta, dippers enz.  Vul eventueel je homemade bereiding aan met vers fruit, crackers, nootjes, enz.  Een zoetigheidje is altijd leuk om mee te eindigen.  Hou zeker rekening met het feit dat je eten koel moet kunnen houden.  Denk verder aan servietten en bestek, bekers, flessenopener, kruiden, olijfolie en eventueel een vuilniszak.

Tip 3:
Ga voor gezelligheid en een persoonlijke toets.
Maak het extra cosy met een leuke plaid, kussens, enkele vaasjes met bloemen (die je eventueel ter plaatse kan plukken) en wat muziek.  Denk misschien aan een thema zoals een bepaalde kleur, een bepaalde stijl die bij je locatie past.  Bijvoorbeeld bohemian-stijl op het strand.

Tip 4:
Kinderen toegelaten.
Kinderen beleven een picknick altijd anders dan volwassenen.  Neem voor hen een leuk buitenspel of een bal mee.  Voorzie eventueel een aparte mand met lekkere zelfgemaakte limonade, belegde sandwiches, homemade cupcakes enz.  Die gelukkige gezichtjes wanneer ze merken dat er iets speciaals voor hen gemaakt is, blijft goud waard voor mij!

Tip 5:
Santé!
Kies bubbeltjes, een lekkere zomerse rosé of een homemade cocktail.  Je kan deze vooraf afmaken en meenemen in een petfles.  Voorzie zeker ook niet-alcoholische dranken.  Infused water is een goed idee of homemade limonade smaakt altijd.

Ananas salade met gerookte kip

Ik hou van smaakcombinaties die kloppen en sommige smaken brengen je als bij toverslag naar een strandje ergens onder de zon.  Ananas, avocado en aardbeien bijvoorbeeld.  Zo heerlijk samen en goed voor je lichaam want ananas is een vrucht die zonder twijfel barstensvol goede eigenschappen zit.  Samen met gerookte kip maak ik er een fantastische salade van.  Ideaal voor een gezellige picknick met een Cubaans tintje.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

1 verse ananas
2 avocado’s
400 g aardbeien
400 g rucola
2 rode uien
400 g gerookte kip
peper

Voor de vinaigrette:
3 theelepels honing
6 eetlepels olijfolie
3 eetlepels limoensap
theelepel zeste van limoen

Hoe maak je het:

Schil de ananas.  Dit gaat makkelijk met een groot broodmes.  Verwijder de bovenkant en onderkant van de ananas.  Zet de ananas nu rechtop en snijd de schil er af.  Verdeel de ananas in 2 helften en verwijder het taaie hart.  Snijd in blokjes (niet te klein).

Spoel de rucola en laat uitlekken aan de kant.

Spoel de aardbeien en verwijder de kroontjes.  Verdeel de aardbeien in kwartjes of schijfjes.
Snijd vervolgens de rode ui in fijne ringen.

Maak de honingvinaigrette voor de salade.  Meng hiervoor de olijfolie met het limoensap en de honing.  Breng op smaak met wat zeste van limoen.

Grill de ananasstukjes in een hete grillpan.  Laat de gegrilde stukjes aan de kant afkoelen.  Schil ondertussen de avocado en verdeel in blokjes.

Meng in een grote slakom de rucola met de blokjes avocado, gegrilde ananas, aardbeien, rode ui en gerookte kip.  Breng op smaak met wat zwarte peper.  Verdeel de salade eventueel over afzonderlijke potjes. Om het krokante in de salade te behouden, giet je de vinaigrette best vlak voor opdienen over de salade.
Smullen maar.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply