Pittabroodjes

Pittabroodjes

Om zelf je pittabroodjes te maken heb je niet veel nodig.  Misschien enkel een beetje geduld.  Ik maak ze zelf altijd “artisanale stijl”, kneden met de handen dus …  Het geeft me veel meer voldoening wanneer ik nadien het eindresultaat mag delen met vrienden of mijn gezin.

Zo’n pittabroodje samen met bijvoorbeeld lekkere biethummus en ricotta smaakt heerlijk voor lunch.  Terwijl onze dochter steevast kiest voor shoarmakip met groentjes tussen haar pittabroodje.  Hoewel ze waarschijnlijk hiervoor kiest omdat ze weet dat zij dan de shoarmakruidenmengeling mag maken in de mortier?
Wat hou ik van die kleine dingen die het leven zo bijzonder maken!

Wat heb je nodig (voor ongeveer 8 broodjes):
150 g tarwe bloem
150 g bloem voor wit brood
6 g droge gist
170 ml lauw water
6 g zout
1 eetlepel olijfolie

Hoe maak je het:
Weeg de ingrediënten nauwkeurig af.
Doe de twee soorten bloem in een mengkom samen met de droge gist.  Vermeng goed.  Voeg dan het water en de olie toe en kneed tot een grof deeg.  Voeg het zout toe en kneed verder met de handen tot een glad en elastisch deeg.  Dit gaat makkelijk op een werkblad.  Kneed het deeg zorgvuldig, anders gaat het niet rijzen. Dit neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Je kan dit werk natuurlijk ook door een deegmixer laten doen. Je kan testen of je deeg voldoende gekneed is door een klein stukje  zachtjes uit elkaar te trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat.  Scheurt het vliesje te snel, kneed dan nog een beetje langer.

Neem een grote kom die je invet met olie.  Leg je deegbol in de kom (de olie zal ervoor zorgen dat je deeg niet gaat uitdrogen).  Bedek de kom met plastic folie of een vochtige keukendoek en laat het deeg rijzen op een warme plaats.  Het deeg moet verdubbelen in hoeveelheid.  Dit duurt ongeveer 1 tot 2 uren.  Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Wanneer het deeg gerezen is, neem je het uit de kom en leg je het op je werkblad.  Duw voorzichtig met je vingers de lucht uit het deeg.  Verdeel in balletjes zo groot als een ei en rol deze op een met bloem bestrooid werkblad uit tot ovale vormen die niet dikker zijn dan 5 mm.

Leg ze op ingevette bakplaat en laat 15 minuten afgedekt rusten.

Verwarm de oven op 230 °C. Bak ze in de hete oven voor ongeveer 8 minuten.  Ze hoeven niet bruin te kleuren.  Het leukste aan het bakken van pittabroodjes is om de eerste 5 minuten bij de oven te blijven omdat de broodjes helemaal omhoog komen en bol gaan staan … abracadabra … het is net magie!

Na het bakken haal je ze uit de oven en kan je ze eventueel voorzichtig iets plat drukken, mochten ze bol blijven staan.  Laat ze een beetje afkoelen tussen een schone theedoek zodat ze lekker zacht blijven.
Dit is zo lekker!

Liefs,

 

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply