Pittige aardappelsalade

Pittige aardappelsalade

Dit is volgens mij de Oosterse tegenhanger voor patatas bravas.  Een pittige aardappelsalade met een prachtige gele kleur door de kurkuma, een onweerstaanbare smaak door de kruidenmengeling en in evenwicht gebracht door de verse kruiden.  Ik serveer dit graag met een lepeltje zure room, maar dit hoeft natuurlijk niet.  Je kan trouwens de pittigheid van deze aardappelsalade zelf aanpassen door te spelen met de hoeveelheden kruiden.

Belangrijk is wel om de kurkuma eerst te bakken in de olijfolie samen met zwarte peper.  Kurkuma is mild bitter van smaak, geeft vooral veel kleur en is super gezond.  Het is de combinatie olie, kurkuma en zwarte peper die de opname van curcumine verhoogt.  Curcumine is de werkzame stof in dit fantastische kruid waarvan wetenschappers zeggen dat het zelfs de groei van kankercellen zou tegen gaan.  Niet verwonderlijk dus dat kurkuma “hot” is en niet alleen in mijn keuken.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
400 g aardappelen (ongeveer van dezelfde grootte)
3 eetlepels olijfolie
1 teentje look
verse gele chilipeper
chilipoeder (naar smaak)
vers gemalen zwarte peper
2 theelepels korianderzaad
2 theelepels kurkuma
limoensap van 1 limoen
verse koriander
verse dille
verse bladpeterselie
zout
zure room (om erbij te serveren)

Hoe maak je het:
Schil de aardappelen (verwijder de zwarte oogjes) en spoel ze schoon onder koud stromend water.  Kook ze gaar in licht gezouten water.  Giet het kookwater af en laat de aardappelen afkoelen.  Snijd ze in hapklare blokjes en zet even aan de kant. Schil de look en snijd zeer fijn.

Verwarm de olijfolie in een kookpot op een middelhoog vuur.  Voeg de look toe samen met de korianderzaadjes, de kurkuma en de peper.  Laat alles enkele minuten bakken en blus dan met het limoensap.  Nu mogen de aardappelblokjes bij de gekruide olijfolie.  Meng alles zorgvuldig door elkaar.  De aardappels krijgen nu een mooie gele kleur door de kurkuma.  Laat ze kort bakken.
Breng op smaak met fijn gesneden chilipeper, zout en eventueel nog wat chilipoeder.
Serveer de aardappelen met de gehakte verse kruiden bovenop en een lepel zure room.  Je kan dit gerecht warm eten, maar ik vind het nog lekkerder wanneer je even wacht tot de aardappels lauw zijn geworden.   Tenminste als je kan wachten …

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply