Heb jij je ooit al eens afgevraagd hoe de Tête de Moine kaas (“monnikshoofd”) aan zijn naam komt en waarom ze deze kaas altijd tot fijne roosjes draaien? Wel, ik ben op zoek gegaan naar het antwoord. Tête de Moine is een Zwitserse kaas uit de Berner Jura streek. De kaas kent zijn oorsprong bij de monniken uit het klooster Bellelay. De cilindervormige, halfharde kaas met een gewicht van wel 800 g werd door de monniken als betaalmiddel gebruikt. Er zijn hierover zelfs al meldingen uit de 12 de eeuw. Waarom je nu je zo’n zware kaas de naam “monnikshoofd” gaat geven dat mag je zelf invullen. Ik kan alleen maar bedenken dat die monniken het daar ’s avonds heel gezellig hadden en dan ’s morgens met hun zwaar hoofd kaas gingen maken 😉
Door het schaven met de Girolle of Pirouette komt een groter oppervlak van de kaas in aanraking met lucht en dit geeft de aromatische, goed smeltende smaak.
Ik haalde deze parel van de natuur bij Lourdon en gebruik de roosjes als kroon op mijn apéro pizza. Gelukkig moet ik mijn pizza met Tête de Moine niet ruilen om iets te betalen, want daarvoor zijn ze veel te lekker.
Wat heb je nodig (4 mini pizza’s):
Pizza:
1 vel bladerdeeg
1 losgeklopt ei met scheutje melk
Vulling tomatensaus:
1 kleine sjalot
1 teentje look
scheutje rode wijnazijn
verse tijm
verse oregano
400 g verse tomaten zonder vel (of eventueel tomaten zonder vel van het betere merk)
vers gemalen zwarte peper
zeezout
beetje suiker
Gekonfijte tomaatjes:
20-tal kleine smaaktomaten
1 teentje look
verse tijm
olijfolie
vers gemalen zwarte peper
zeezout
snuifje suiker
Verder:
12-tal roosjes Tête de Moine
artisjok op olie
Hoe maak je het:
Laat het bladerdeeg uit de koelkast op kamertemperatuur komen.
Zelf tomaatjes konfijten is niet zo moeilijk en zorgt voor een hemels resultaat. Je kan dit gerust op voorhand doen. Verwarm de oven op 90°C. Verwijder de steeltjes van de tomaten en spoel ze onder koud, stromend water. Halveer ze en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en kruid met verse tijm, look, peper, zout en het snuifje suiker. Zet de tomaatjes voor ongeveer 1 uur in de oven.
Maak ondertussen de tomatensaus. Emondeer (ontvel) eerst de tomaten. Dompel ze hiervoor 15 seconden onder in kokend water. Spoel ze nadien onder koud water en verwijder vervolgens het vel van de tomaten. Snijd ze in kleine stukjes. Snipper de sjalot en de look fijn. Fruit aan in wat olijfolie en blus vervolgens met de rode wijnazijn. Laat het vocht verdampen en voeg dan de tomatenstukjes toe. Breng op smaak met de verse kruiden, peper, zout en een beetje suiker. Laat onder een deksel rustig pruttelen.
Wanneer de tomaatjes gekonfijt zijn, mogen ze uit de oven en aan de kant.
Verhoog de temperatuur van de oven naar 190°C.
Gebruik een bordje of andere vorm om je bladerdeeg in kleinere rondjes te verdelen. Leg ze op een bebloemde bakplaat (zonder bakpapier). Rol de randjes een beetje naar binnen. Prik met een vork gaatjes in de bodem (niet in de rand). Klop een eitje los met wat melk en borstel de randjes in. Verdeel wat tomatensaus over het bladerdeeg en zet de pizza’s vervolgens in de voorverwarmde oven voor 20 minuten. Afhankelijk van je oven.
Verdeel de gekonfijte tomaatjes over de gebakken pizza’s. Verdeel de artisjokken en de roosjes Tête de Moine over de pizza’s. Serveer de pizza’s halflauw.
Denk zonnetje, terrasje, vrienden en dit … ♥
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
