De herfst is het seizoen van gezellige avondjes, warme dekentjes, dampende drankjes en… bakken met pompoen. En wat past beter bij dat gevoel dan cupcakes met pompoensmaak, op smaak gebracht met pumpkin spice en afgewerkt met een romige frosting met een subtiele hint van koffie?
In dit recept combineer ik het beste van herfstkruiden en café-tonen, en gebruik ik de Verstegen Pumpkin Spice blend als smaakmaker.
Als je mijn wortelcakerecept kent dan weet je dat ik hou van kruidige cakes met een twist. Hier verschuif ik de focus naar pompoen én voeg ik koffie toe in de topping. Je zult merken: het resultaat voelt meteen herfstig.
Wist je dat?
– Pumpkin spice van oorsprong een Amerikaanse mix is? Het wordt vaak geassocieerd met Thanksgiving en de herfst. De mix bestaat uit een combinatie van: kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel, piment, kardemon.
– Je pompoenpuree makkelijk zelf maakt? Kook de pompoen blokjes in licht gezouten water, giet het water af en mix fijn.
– Kandijsuiker in dit recept voor een diepere smaak zorgt? Het geeft ook een iets vochtigere textuur. Perfect bij pompoen.
– Extra kruiding? Strooi dan een beetje pumpkin spice op de frosting.
Wat heb je nodig (voor ongeveer 12 cupcakes):
Voor de cakejes:
200 g zelfrijzende bloem
2 koffielepels Verstegen Pumpkin Spice (of naar smaak)
100 g kandijsuiker
2 eieren
200 g hoeveboter, gesmolten en iets afgekoeld
120 g pompoenpuree
snufje zout
Voor de koffie-frosting:
150 g roomkaas (kamertemperatuur)
50 g poedersuiker (gezeefd)
1 theelepel espresso of eventueel oploskoffiepoeder
30 g zachte boter
Eventueel wat extra poedersuiker of melk om de consistentie aan te passen
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 180°C (boven/onder warmte). Zet papieren vormpjes in een muffinvorm.
Meng in een kom de zelfrijzende bloem, Verstegen Pumpkin Spice en een snufje zout. Zet even opzij.
Klop in een andere kom de eieren met de kandijsuiker tot het mengsel luchtig en licht is. Voeg de gesmolten boter, pompoenpuree toe en meng goed.
Voeg de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel en spatel tot een glad beslag. Probeer niet te overmengen.
Verdeel het beslag over de vormpjes (ongeveer 2/3 vol). Bak 20 minuten in de warme oven (controleer met een prikker).
Maak intussen de koffie-frosting: klop de roomkaas met de boter luchtig, voeg de poedersuiker en het koffiepoeder toe. Meng tot een gladde, romige frosting.
Laat de cupcakes volledig afkoelen voor je de frosting aanbrengt.
Spuit of smeer op de afgekoelde cupcakes. Werk af met een snufje extra pumpkin spice voor een mooi contrast.
Deze pompoen cupcakes met koffie frosting hebben alles wat een herfstdessert nodig heeft: warmte, kruidigheid, en een vleugje gezelligheid.
Geniet ervan.
Liefs
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.