We maken het allemaal mee … moeilijke momenten. Ze zetten je leven soms op je kop, maken je bang of verdrietig, maar toch horen ze erbij. De wijsheid dat niets blijft hoe het is, geeft me altijd hoop. Na de regen komt er heus weer zonneschijn, altijd. Toen Nick een paar maanden geleden plots hartproblemen kreeg en hierdoor een operatie moest ondergaan stond ons leven even stil. Midden in coronatijden … ook nog een aangeboren afwijking die plots naar boven kwam. Maar kijk, nu de storm weer is gaan liggen, ben ik ook dankbaar voor die uitdagingen van de laatste maanden.
Het liet me nog maar eens beseffen hoeveel geluk ik heb met de onvoorwaardelijke liefde die ik mag voelen in mijn gezin en van vrienden die er altijd zijn om ons te steunen en te helpen. Ik zag ook hoe sterk Camille en ik samen kunnen zijn en ik leerde ook iets over mezelf.
Hoewel ik als “gevoelig” persoontje altijd wel veel en diep nadenk, ben ik meer en meer gaan beseffen hoe belangrijk het is om dicht bij mezelf te blijven. De constante lading prikkels die heel de dag door binnenkomen zorgen ervoor dat ik me na een tijdje helemaal leeg voel. Het is dus nodig om niet alleen voor de ander te zorgen, maar ook voor mezelf. Zonder schuldgevoel én zonder verantwoording af te leggen.
Eén van de belangrijkste stappen die ik hiervoor neem is een poging om mezelf in balans te houden. Net zoals de batterij van mijn gsm probeer ik me op tijd weer op te laden. Lekker aan de slag gaan in mijn keuken, maar ook een “Mie” time moment tijdens een yoga sessie of gaan wandelen in de natuur brengen me terug bij mijn kern. Dus ja, Nick en ik zijn nu een wandelclubke op ons eigen (weliswaar zonder de korte broek en wandelschoenen) en het leukste aan al dat stappen is dat het me gigaveel inspiratie geeft.
Zo bedacht ik midden in de Hobokense polder deze pompoen falafel salade. Vraag me niet hoe, maar mijn brein legt blijkbaar bizarre linken. Ik kan je wel vertellen hoe jij dit gerechtje op jouw tafel kan toveren zodat je kan genieten van een mooi moment in het leven: samen gezellig eten aan tafel. Zalig ♥
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Pompoen falafel:
500 g gedroogde kikkererwten (laat ze een nacht weken)
500 g Butternut pompoen
komijnpoeder
chilipoeder
2 teentjes look
peper
grof zeezout
verse nootmuskaat
olijfolie
Salade:
¼ rode kool
appelazijn met honing
200 g rucola
2 rode bietjes
8-tal jonge wortelen (met loof)
esdoornsiroop
verse tijm
olijfolie
handvol pompoenpitten
verse peterselie
Dressing:
1 eigeel
1 eetlepel mosterd
neutrale olie zoals maisolie
water
yoghurt
verse peterselie
peper
zout
Hoe maak je het:
Je kan op voorhand heel wat doen in mise en place 😊. Zorg er zeker voor dat je gedroogde kikkererwten gebruikt anders vallen je falafels uit elkaar. Zet de gedroogde kikkererwten 2 cm onder water en laat ze wellen voor een nacht.
De rode biet kan je roosteren. Koken kost je minder tijd, maar er gaat niets boven de geroosterde smaak van rode biet. Je kan de bietjes ook op voorhand roosteren net zoals de pompoen.
Verwarm de oven op 180°C. Was de bieten (met de schil) en dep ze droog. Leg velletjes aluminiumfolie klaar en leg op elk velletje een bietje. Bestrijk de bietjes met olijfolie, wat peper en zout en een takje verse tijm. Vouw de pakketjes dicht en leg ze in de oven. Laat ze gaar roosteren in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Schil de Butternut pompoen en verdeel in stukken. Kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Leg op een bakplaat met bakpapier. Rooster de pompoen gaar in de oven. Laat afkoelen uit de oven.
Schil de jonge wortels (laat nog een beetje groen hangen). Leg ze geschrankt op de bakplaat. Besprenkel ze met esdoornsiroop en kruid met grof zeezout en verse tijm. Rooster de worteltjes. De esdoornsiroop gaat licht karameliseren. Hou warm. Je serveert ze lauw.
Gebruik een keukenblender om de gedroogde kikkererwten fijn te mixen. Voeg ook 2 teentjes look toe. Doe dit in een paar keer voor het beste resultaat. Kruid met komijnpoeder, chilipeper, nootmuskaat en wat zout.
Mix ook de geroosterde pompoen tot puree. Schep de pompoenpuree onder het kikkererwtenmengsel. Dek af en zet in de koelkast.
Rasp de rode kool met een mandoline tot fijne reepjes. Voeg wat appelazijn met honing toe en kruid met peper en zout. Dek en zet in de frigo.
Maak het sausje. Doe in een hoge beker een eidooier, wat mosterd, beetje lauw water en wat neutrale olie. Klop (met de staafmixer) tot de saus bindt en onderaan wit ziet. Voeg dan in een dikke straal meer olie toe. Mix tot de gewenste dikte. Leng aan met yoghurt en kruid met peper, grof zeezout en wat gehakte peterselie.
Verwarm de frituurolie.
Maak met schone handen niet te grote balletjes van het falafelmengsel. Bak de balletjes (met max 4 tegelijkertijd) in frituurolie op 180°C. Laat ze uitlekken op wat keukenrol.
Meng de rode kool met de rucola. Schep op een bord of mooie schaal. Verdeel de lauwe wortels over de salade. Schil de partjes rode biet en de pompoenfalafel over de salade. Werk af met de dressing en de pompoenpitten.
Veggie avond … yesss ♥
Nog meer zin in falafel? Kijk hier voor inspiratie.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
