In het najaar spelen pompoenen de hoofdrol in heel wat recepten. Niet verwonderlijk want pompoen is lekker, gezond en tovert instant kleur in je gerecht.
Bovendien kan je werkelijk vele kanten op met dit top product uit het seizoen. Van soep, risotto en pasta naar dessert, broodbeleg en pompoenbroodjes.
Voor je aan de slag gaat met mijn recept voor pompoenbroodjes of je op zoek gaat naar een lekker recept op mijn blog nog even dit:
- Wist je dat er wel 8 verschillende eetbare soorten pompoen bestaan? Allemaal met hun eigen vorm, kleur, geur en smaak.
- Een rijpe pompoen herken je aan volgende kenmerken. Een steel die er gerimpeld en kurkachtig uitziet en een vrucht die hard voelt en hol klinkt.
- Schrikt het schillen van een pompoen je af? Kies dan voor een Butternut of Hokkaido pompoen. Deze soort eet je met schil en al.
- Je bewaart een pompoen op een droge, koele plek. Wil je pompoen invriezen? Doe dit dan rauw en in grote stukken.
- Gooi de pompoenpitten niet weg. Verwijder het vruchtvlees, dep droog en meng met wat olie. Rooster ze in de oven op 150°C (zonder bakpapier, eventueel met kruiding).
Wat heb je nodig voor ongeveer 10 pompoenbroodjes:
400 g pompoenpuree (ik gebruikte een Butternut, een andere soort kan ook)
100 ml (half)volle melk
1 zakje instant gist (7 g)
30 g witte suiker
1 ei
1 theelepel fijn zout
3 theelepels koek en speculaas kruiden van Verstegen (vergelijkbaar met pumpkin spice kruiden)
500 g bloem voor wit brood
100 g boter (op kamertemperatuur)
Hoe maak je het:
De pompoenpuree kan je gerust op voorhand maken. Kook het vruchtvlees van een kleine pompoen gaar in water met zout. Mix tot een puree en laat afkoelen. Je hebt 400 g nodig in dit recept.
Verwarm de melk tot deze halflauw is (let op dat je melk niet te warm wordt). Voeg de suiker en de gist toe. Laat aan de kant staan tot je belletjes ziet (en hoort 😊)
Meng de bloem met de kruiden en het zout.
Meng met een mixer de pompoenpuree met het ei tot alles goed gemengd is. Doe dit mengsel en de opgeloste gist bij de bloem en kneed tot het deeg een bol vormt. Voeg vervolgens de boter beetje per beetje toe. Kneed het deeg tot al de boter is opgenomen. Het deeg is elastisch, glanst mooi en komt van de kant. Je deeg is voldoende gekneed wanneer het niet meer scheurt wanneer je het uitrekt. Dek het deeg af en laat 1 uur rijzen tot het verdubbeld is van volume.
Haal het gerezen deeg uit de kom en kneed een paar keer door om de lucht eruit te krijgen. Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 80 g. Het perfecte bolletje rollen doe je zo.
Je kan ervoor kiezen om de bolletjes in te binden met keukentouw om ze de vorm van een pompoen te geven. Je werkt ze af met een pompoenpitje in het midden. Het keukentouw gaat mee de oven in. Hou er rekening mee dat het verwijderen van het touw wat prutswerk is.
Leg de bolletjes op een bakplaat (met bakpapier) en laat ze een tweede keer rijzen voor 45 minuten. Laat dus voldoende ruimte tussen elk broodje.
Verwarm de oven op 200°C. Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster. Vergeet niet om het keukentouw te verwijderen. Bewaren kan enkele dagen in een broodzak.
Deze pompoenbroodjes zijn lekker bij soep, met hartig beleg of met een beetje boter.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.
Liefs