Pompoenlasagne

Pompoenlasagne

De herfst is begonnen en dan mag je weer aan de slag met pompoen.  Ik stop de klassieke lasagne in een nieuw herfstjasje en maak een veggie pompoenlasagne.  Ik gebruik geen vlees en geen traditionele pastavellen, maar wel heerlijk geurende pompoen en dunne plakken courgette.  Dit lekkere alternatief valt zelfs bij de grootste pasta-eter in de smaak.  Maak zeker de grote hoeveelheid tomatensaus klaar zodat je de overschot later nog kan gebruiken of invriezen.  Dit gerechtje vraagt een beetje werk, maar het is zo de moeite waard en je krijgt er een lekkere, gezonde schotel comfortfood voor in de plaats.  Zin in?

Wat heb je nodig (voor een grote schotel 4 tot 6 personen)
800 g butternut pompoen (andere soort kan ook)
2 teentjes look
750 g ricotta
1 bosje basilicum
100 g Parmezaanse kaas (fijn geraspt) en wat extra voor bovenop de ovenschotel
olijfolie
vers gemalen zwarte peper
grof zout
25 g broodkruim
2 courgettes

Voor verse tomatensaus (je hebt 250 ml nodig voor dit recept)
5 el extra vergine olijfolie
1 ui
4 tenen knoflook, in plakjes
1 rood pepertje of snuifje chilivlokken
oregano
laurierblad
1 kg tomaten uit blik
fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper
rode wijnazijn

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes.  Doe ze in een ovenschaal (of een bakplaat bedekt met bakpapier) samen met 2 eetlepels olijfolie.  Kruid de pompoenblokjes met peper en zout.  Zet in de oven voor ongeveer 40 min.

Maak de tomatensaus.  Pel hiervoor de ui en de look en snipper deze fijn.  Verhit de olie en fruit de ui en de look op een zacht vuur.  Geef een sneetje in het rode pepertje en voeg bij de ui, samen met de oregano en het laurierblad.  Blus met een beetje rode wijnazijn en voeg de tomaten, peper en zout toe.  Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de saus heel dik is en de olie naar het oppervlak is gestegen. Roer regelmatig, want hoe dikker de saus, hoe sneller hij aanbrandt.

Neem een grote mengkom.  Doe hierin de ricotta, de Parmezaanse kaas en het broodkruim.  Hak de basilicum fijn en doe samen met de geperste look, peper en zout in de mengkom.  Meng het mengsel goed door elkaar.

Haal de gare pompoen uit de oven en voeg de blokjes bij het ricottamengsel.
Snijd de courgettes in dunne plakken.  Je hoeft de schil niet te verwijderen.
Neem een grote ovenschotel en schep hierin een derde van de tomatensaus.  Leg hierop courgetteplakken, schep er wat ricottamengsel op.  Bouw nu verder met courgetteplakken, ricottamengsel enz.  Eindig met de rest van de tomatensaus en wat geraspte parmezaan.

Zet de schotel in de oven voor ongeveer 45 minuten.  Wanneer de courgette gaar is en de kaas pruttelt dan is je pompoenlasagne klaar.  Serveer met verse basilicumblaadjes en eventueel knapperig brood.

Liefs,

mieke

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply