Skip to content Skip to footer

Pompoensalade met feta

Mie en Place pompoensalade met feta

Het is weer pompoenentijd, tijd voor pompoensalade met feta!  De zon zet een stapje opzij, de blaadjes wiegen zichzelf in slaap en de herfst komt zachtjes piepen.  Het seizoen van blaadjes die ons leren loslaten, van regendruppels die ons gezellig samen onder de paraplu drukken en van pompoenen die me inspireren om te koken.  Veel pompoenen worden gebruikt voor lekkere soep, maar wat dacht je van gevulde pompoen of van een heerlijke lauwwarme salade met pompoen?  Voor dit gerecht haalde ik inspiratie bij de fantastische kok Ottolenghi.  Toen we een tijdje geleden Londen gingen verkennen, proefde ik bij Nopi gegrilde pompoen met tomaten met gember.   Dit gerecht was zo verrassend lekker dat het me is bijgebleven en nu de pompoenen er weer zijn, ga ik vol kookliefde aan de slag.  Geniet van deze pompoensalade met feta, vijgen en een heerlijke vinaigrette met granaatappelmelasse.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Salade:
1 flespompoen
scheutje olijfolie
scheutje esdoornsiroop
enkele takjes verse tijm
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout
4-tal verse vijgen
granaatappelpitten van 1 granaatappel
200 g rucola
1 stuk feta (Flegga vind ik heerlijk)

Vinaigrette met granaatappelmelasse:
1 eetlepel granaatappelmelasse
1 koffielepel esdoornsiroop
90 ml olijfolie
2 koffielepels witte balsamico-azijn

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 200°C.

Halveer de pompoen, verwijder de zaadlijsten en de schil.  Snijd in plakken van ongeveer 2 cm.  Leg de pompoenstukken op een ovenplaat bekleed met bakpapier.  Besprenkel met olijfolie en esdoornsiroop.  Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper, grof zeezout en verse tijm.  Rooster de pompoen in de oven.

Verdeel de vijgen in de helft en leg ze na 30 minuten mee in de oven.  Schep het geheel even om en zet nog een 10-tal minuten terug in de warme oven.  Zet de geroosterde pompoen met warme vijgen aan de kant en maak ondertussen de vinaigrette.

Meng hiervoor de olijfolie met de witte balsamico-azijn en de granaatappelmelasse.  Voeg eventueel nog een beetje esdoornsiroop toe.

Schik de rucola op de borden en verdeel hierover de gegrilde pompoen en de vijgen.  Brokkel wat feta over het geheel en werk af met de vinaigrette en de granaatappelpitten.

Dit is genieten van de herfst op je bord.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,