Pompoensoep met paddenstoelen

Pompoensoep met paddenstoelen

Nu ik jullie de voorbije weken met pompoenrecepten rond de oren heb geslagen, durf ik er amper nog over beginnen, maar ik ga het toch riskeren.  Weet je waarom?  Deze pompoensoep met paddenstoelen is fantastisch.  Een puur soepje van butternutpompoen met gember, look en sesamolie.  Dit smaakbommetje kreeg bovendien een upgrade van de krokant gebakken paddenstoelen en rijstnoedels.  Er is maar één nadeel aan deze soep.  Deze geeft je instant zin om te reizen naar exotische bestemmingen.  Misschien toch al eens beginnen nadenken over ons volgende reisje?

Wat heb je nodig voor 1 liter soep:
1 butternut pompoen
2 teentjes look
1 ajuin
2 cm verse gember
scheutje sesamolie
1 ½ liter kippenbouillon
100 g rijstnoedels
150 g kastanjechampignons
150 g mini oesterzwammen
handvol bieslook
vers gemalen zwarte peper
zout
scheutje arachideolie of een andere neutrale olie
½ limoen

Hoe maak je het:

Halveer de butternut pompoen.  Snijd de dikste helft nog eens in de helft.  Verwijder de zaden met een lepel.  Verdeel de butternut in kleinere stukken.  Gebruik een dunschiller om de schil te verwijderen en snijd de pompoen in blokjes.
Schil de ajuin en de look en snipper fijn.

Verwarm wat arachideolie in een kookpot en fruit de ajuin aan.  Voeg na enkele minuten de pompoenblokjes toe en roer om.
Schil de gember en snijd in fijne blokjes.

Voeg de gember en de look na enkele minuten bij de pompoen.  Blus met de bouillon.  Ik kies voor kippenbouillon, maar je kan ook opteren voor groentebouillon.  Kruid met peper en zout en laat rustig pruttelen op een zacht vuur.

Mix de soep glad wanneer de pompoen gaar is en laat de soep even doorkoken.
Voeg een beetje limoensap toe en proef of er nog extra kruiding bij mag.
Zet het vuur uit, maar voeg de noedels toe.  Laat ze garen in de hete soep en zorg ondertussen voor de garnituur.

Borstel de kastanjechampignons en de oesterzwammen.  Snijd de kastanjechampignons in schijfjes.  De mini oesterzwammen mag je heel laten.
Bak de paddenstoelen goudbruin in een beetje arachideolie.  Kruid met peper.
Snipper de bieslook fijn.

Schenk de soep in kommetjes.  Werk af met een lepel paddenstoelen bovenop de noedels, snippers bieslook en een beetje sesamolie.
Heerlijk zo’n kommetje Aziatisch geluk.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply