Pulled pork

Pulled pork

Ja, ik weet het … over pulled pork is al zoveel keer geblogd, niets nieuws dus, maar dit traag gegaard varkensvlees is zo lekker.  Te lekker om niet te proberen en omdat het zonnetje deze zomer blijkbaar niet zoveel zin heeft om te schijnen, geeft mij dat extra tijd om gezellig bezig te zijn in de keuken.  Eindelijk dus de tijd gevonden om deze Amerikaanse traditie uit te testen.   Niet op de barbecue, niet in een slow cooker, niet in de oven,  maar gewoon in een kookpot met heel veel tijd en met heel veel liefde.  Receptje gelukt en super lekker bevonden door mijn proevers hier thuis.  Weeral een vinkje op mijn “to cook” lijstje.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

1 kg spiering (of varkensschouder)
klontje boter

Kruidenrub (geïnspireerd op het recept van Jeroen Meus)

1 bescheiden eetlepel zout
1 koffielepel mosterdzaad
1 koffielepel chilipoeder
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel lookpoeder
2 eetlepels bruine suiker

Serveren tussen een pistolet met mijn koolsalade.

Hoe maak je het:

Kneus de mosterdzaadjes in de mortier.  Maak vervolgens de kruidenrub door alle ingrediënten onder elkaar te mengen.
Rol het vlees door de kruiden en wrijf de rub goed in het vlees.
Laat wat boter in een kookpot smelten (gebruik een kookpot die net iets groter is dan het vlees zelf). Bruin het vlees langs alle kanten en verlaag het vuur.  Het is de bedoeling om het vlees echt heel langzaam te laten garen op een lage temperatuur.  Plaats een deksel op de kookpot en verplicht jezelf om een aantal uur iets gezelligs te doen of maak alvast de lekkere witte koolsalade.
Draai het vlees af en toe om en controleer of er nog voldoende vocht aanwezig is.  Je kan eventueel een beetje water toevoegen.
Wanneer het vlees uit elkaar valt is het klaar en mag het uit de kookpot.  Laat het even rusten en trek dan met 2 vorken het vlees uit elkaar zodat het draadjesvlees wordt.
Wanneer je het achtergebleven vocht wat laat inkoken is dit een heerlijke saus om bij het vlees te serveren.
Beleg een pistolet met koolsalade en een portie pulled pork.
Dit is zo lekker en het uren wachten meer dan waard!

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply