Quiche met butternut en rozemarijn

Quiche met butternut en rozemarijn

Ik hou van pompoen.  De nootachtige smaak in een zacht fluweelachtig soepje, in humus of in een hartige taart.  Een quiche met butternut en rozemarijn bijvoorbeeld.  De verse rozemarijn met pompoen vind ik een hemelse smaakcombinatie.  Met nog een extra hartig toets van Gruyèrekaas wordt mijn taartje meteen een herfsttoppertje.  Ideaal voor na een lange, deugddoende wandeling in het bos.  Je maakt deze hartige taart helemaal op voorhand zodat de quiche alleen nog in de voorverwarmde oven mag om af te bakken.  Een slaatje met wat notenolie erbij en je kan een volwaardige veggie maaltijd op tafel toveren.  Hier kan je toch onmogelijk “nee” tegen zeggen?

Hou je van quiche? Dan is deze versie met pancetta misschien ook iets voor jou.

Wat heb je nodig voor 1 quiche:

1 vel bladerdeeg (op kamertemperatuur)
1 kleine butternut
grof zout
peper
olijfolie
150 g Gruyèrekaas

Vulling:
2 eieren
1 eidooier
1 koffielepel maïzena
100 ml room
100 ml melk
half bosje verse rozemarijn
vers gemalen zwarte peper
zout

Verder:
1 eetlepel bloem
1 klontje boter
groot vel bakpapier
steunvulling zoals gedroogde bonen of keramische bakknikkers
taartvorm (ik kies voor een lage vorm)

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 180°C.
Zorg ervoor dat je vel zanddeeg of bladerdeeg op kamertemperatuur is.  Vet de taartvorm in met heel klein beetje boter (een keukenborsteltje is handig) en bestuif met bloem zodat het ontvormen straks een makkie wordt.  Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de randen goed aan.  Verwijder overhangende stukjes deeg. Dit gaat makkelijk door er met een deegrol over te rollen.  Duw het deeg aan de randen een beetje naar boven zodat het een klein beetje boven de rand uit komt.  Dek af met folie en zet een uurtje in de koelkast.  Dit voorkomt het inzakken van de randen tijdens het bakken.

Halveer ondertussen de butternut pompoen.  Snijd de dikste helft nog eens in de helft.  Verwijder de zaden met een lepel.  Verdeel de butternut in kleinere stukken.  Verwijder de schil en snijd in blokjes.  Verzamel de blokjes in een mengkom en giet er een scheutje olijfolie bij.  Kruid met peper en zout en meng alles goed door elkaar.  Verdeel de pompoenblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ovenplaat in de warme oven.  Rooster de pompoen tot deze bijna gaar is en haal uit de oven.  Laat afkoelen aan de kant.

Haal de vorm met bladerdeeg uit de koelkast.  Prik wat gaatjes in de bodem met een vork: zo zal hij minder rijzen tijdens het bakken.  Leg een groot stuk bakpapier in je vorm en vul de taart helemaal tot boven met steunvulling.  Je kan hiervoor gedroogde bonen gebruiken of keramische bakknikkers.
Bak de taartbodem ongeveer 20 min in de warme oven.  Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten zonder vulling.  De bodem mag niet meer glanzen.  Haal de taartvorm uit de oven en laat rusten aan de kant.  Laat de steunvulling afkoelen, je kan die volgende keer weer gebruiken.
Verhoog de temperatuur van de oven tot 200°C.

Maak ondertussen de vulling van de 2 eieren en extra eierdooier en de hoeveelheid room en melk.  De koffielepel maïzenapoeder zorgt voor extra binding.  Breng op smaak met een draai van de pepermolen en wat zout.

Hak de verse rozemarijn zeer fijn en voeg bij het mengsel.
Vul de blind gebakken quiche met de geroosterde pompoen.  Vul de taart op met het ei/room mengsel en strooi er de kaas over. Bak de taart in de warme oven

Controleer of de vulling stevig is en haal uit de oven. Ontvorm de taart met behulp van 2 borden.
Serveer de taart lauw of koud met een lekker, eenvoudig slaatje.  Rucola met een eenvoudige dressing met notenolie is hier heerlijk bij.
Genieten maar!

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply