Skip to content Skip to footer

Quiche Lorraine

Mie en Place quiche Lorraine

De vroege, deugddoende lentedagen zijn helaas vervangen door typische aprilse grillen.  Hoewel ik helemaal klaar was voor zon en blote benen ben ik toch maar weer geschakeld.  Brrr, wat voelt het plots weer koud.  De bbq gerechten mogen weer even wachten en maken plaats voor eten waar je gelukkig van wordt.  Wat dacht je van taart voor avondeten?
Een quiche bakken is helemaal niet moeilijk en is perfect om restjes uit de koelkast in te verwerken.  Nog wat taart over?  Geen probleem, de volgende dag smaakt je quiche nog steeds even heerlijk, zelfs koud.  Heb je moeilijke eters aan je tafel?  In een hartige taart verstop je makkelijk groentjes die misschien nog niet in de top 3 staan.
Ik varieer graag … je vindt dus op mijn blog inspiratie voor combo’s met of zonder vlees.  Deze traditionele quiche Lorraine met prei en spekjes ontbrak nog op mijn blog.  Hoog tijd om deze overheerlijke klassieker een plaatsje te geven.

Wat heb je nodig voor 1 hartige taart:
1 vel zanddeeg (bladerdeeg kan ook)
1 grote prei
1 ui
200 spekblokjes
3 eieren
1 koffielepel maïzena
200 ml room
100 g Gruyère kaas (of andere goed afsmakende kaas)
vers gemalen zwarte peper Verstegen
zout
klontje boter

Verder:
1 eetlepel bloem
1 klontje boter
groot vel bakpapier
steunvulling zoals gedroogde bonen of keramische bakknikkers
taartvorm

Hoe maak je het:
We gaan voor een krokante bodem want ik vind niets zo spijtig  als een zompige bodem.  Zet alvast de oven aan op 180 °C want we gaan blind bakken.  Nee dit is natuurlijk niet bakken met je ogen toe (zoals onze dochter vroeger altijd dacht), maar wel het voorbakken van je taart met een steunvulling erin.

Zorg ervoor dat je vel zanddeeg of bladerdeeg op kamertemperatuur is.  Vet de taartvorm in met heel klein beetje boter (een keukenborsteltje is handig) en bestuif met bloem zodat het ontvormen straks een makkie wordt.  Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de randen goed aan.  Verwijder overhangende stukjes deeg (dit gaat makkelijk door er met een deegrol over te rollen).  Duw het deeg aan de randen een beetje naar boven zodat het een klein beetje boven de rand uit komt.  Dek af met folie en zet een uurtje in de koelkast.  Dit voorkomt het inzakken van de randen tijdens het bakken.

Gebruik je bladerdeeg dan prik je best even wat gaatjes in de bodem met een vork: zo zal hij minder rijzen tijdens het bakken.  Leg een groot stuk bakpapier in je vorm en vul de taart helemaal tot boven met steunvulling.  Je kan hiervoor gedroogde bonen gebruiken of keramische bakknikkers.

Bak de taartbodem ongeveer 20 min in de warme oven.  Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten zonder vulling.  De bodem mag niet meer glanzen.  Haal de taartvorm uit de oven en laat rusten aan de kant.  Laat de steunvulling afkoelen, je kan die volgende keer weer gebruiken.
Verhoog de temperatuur van de oven tot 200°C.

Was de prei zorgvuldig en snijd in dunne ringen.  Laat uitlekken aan de kant.
Snipper de ui fijn en stoof deze samen met de preiringen in een klontje boter.  Kruid met peper en een beetje zout.  Laat de groenten afkoelen aan de kant terwijl je de spekblokjes aanbakt.

Maak een mengsel van de eieren, room en maïzena poeder.  Klop even op zodat alles goed vermengd is.  Breng op smaak met peper, zout.

Vul de taart egaal met de groenten en het spek.  Strooi er kaas over en giet tenslotte het mengsel van ei en room bij de taart.  Zet in de warme oven (hetelucht) voor ongeveer 30 minuten.

Controleer of de vulling stevig is en haal je quiche Lorraine uit de oven. Serveer de taart lauw of koud met een lekker, eenvoudig slaatje.
Genieten maar!

Liefs,

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.