Skip to content Skip to footer

Quiche met broccoli, ham en cheddar

Mie en Place quiche met broccoli, ham en cheddar

Maandag had ik een vrije dag en met vrije dag bedoel ik VRIJE DAG!  Geen to do lijstjes, maar alleen maar MIE time.  Moet ik zeggen dat dit zalig was?  Wat heb ik genoten van mijn dagje tijd voor mezelf.  Zoals altijd ben ik vroeg opgestaan en heb ik, wanneer iedereen vertrokken was, een extra tasje koffie gedronken.  De dag begon rustig, zonder haast, maar toen kwam er toch een stress piekje.  Hoe ging ik mijn herwonnen tijd invullen?  Het voelde eigenlijk wat vreemd om nog eens voor de volle 100% Mie te kiezen.  Misschien was het ook alweer veel te lang geleden?  Moet ik af en toe wat meer ontspanningstijd inplannen?  Ik denk het wel want zonder schuldgevoel gaan wandelen in de herfstzon, genieten van de stilte en eindelijk eens in dat kookboek kunnen bladeren heeft me deugd gedaan.  Het bezorgde me energie én het liet ook mijn inspiratie opborrelen.  Die prille herfstkleuren in de vroege herfst brachten me op het idee voor deze heerlijke quiche met broccoli, ham en cheddar.  Genieten maar! Doen!

Nog meer quiche inspiratie vind je hier.

Wat heb je nodig:

1 vel bladerdeeg
1 broccoli
150 g hamblokjes
3 eieren
1 koffielepel maïzena
200 ml room
150 g gemalen cheddar (Red Leicester is super lekker)
verse nootmuskaat
vers gemalen zwarte peper
zout

Verder:
1 eetlepel bloem
1 klontje boter
groot vel bakpapier
steunvulling zoals gedroogde bonen of keramische bakknikkers
taartvorm

Hoe maak je het:
Geen zompige quiche bodems, maar een krokante bodem!  Dus de oven op 180 °C en blind bakken.  Iedereen die al Mie en Place quiche gemaakt heeft weet dat we onze taart eerst gaan voorbakken met een steunvulling erin.

Zorg ervoor dat je bladerdeeg op kamertemperatuur is.  Vet de taartvorm in met heel klein beetje boter (een keukenborsteltje is handig) en bestuif met bloem zodat het ontvormen straks een makkie wordt.  Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de randen goed aan.  Verwijder overhangende stukjes deeg (dit gaat makkelijk door er met een deegrol over te rollen).  Duw het deeg aan de randen een beetje naar boven zodat het een klein beetje boven de rand uit komt.  Dek af met folie en zet een uurtje in de koelkast.  Dit voorkomt het inzakken van de randen tijdens het bakken.

Prik met een vork wat gaatjes in de bodem: zo zal hij minder rijzen tijdens het bakken.  Leg een groot stuk bakpapier in je vorm en vul de taart helemaal tot boven met steunvulling.  Je kan hiervoor gedroogde bonen gebruiken of keramische bakknikkers.

Bak de taartbodem ongeveer 20 min in de warme oven.  Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten zonder vulling.  De bodem mag niet meer glanzen.  Haal de taartvorm uit de oven en laat rusten aan de kant.  Laat de steunvulling afkoelen, je kan die volgende keer weer gebruiken.
Verhoog de temperatuur van de oven tot 200°C.

Snijd de broccoli in roosjes en blancheer ze kort in een ruime pot kokend water (met een snuifje zout).  Laat ze uitlekken aan de kant.

Maak een mengsel van de eieren, room en maïzenapoeder.  Klop even op zodat alles goed vermengd is.  Breng op smaak met peper, zout en verse nootmuskaat.  Vul de taart met de blokjes ham en de broccoli.  Strooi er kaas over en giet tenslotte het mengsel van ei en room bij de taart.  Zet in de warme oven voor ongeveer 30 minuten.

Controleer of de vulling stevig is en haal uit de oven. Ontvorm de taart met behulp van 2 borden.
Serveer de taart lauw of koud met een lekker, eenvoudig slaatje.
Genieten maar!

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,