In mei zijn Nick en ik 20 jaar samen en net als toen ik 40 jaar werd, voel ik dat ik ook nu weer aan het idee moet wennen 🙈 . Het klinkt plots zo écht, zo man- en vrouwachtig. Ik denk dat ik me in mijn hoofd nog steeds 20 jaar voel en dat ik met diezelfde ogen naar hem kijk. Alles voelt nog als jeugdliefde, maar dan met heel veel vertrouwen. Natuurlijk hebben ook wij onze ups-and-downs, zo is het leven, het zou maar gek zijn. We laten het wel op de een of andere manier altijd weer werken en ik kan met zekerheid zeggen dat ik me oprecht gelukkig voel met hem. Zoals bij alles zit het hem in de kleine dingen … de rust die hij brengt in mijn hoofd vol chaos, dat petske tegen mijn achterwerk wanneer ik niet durf springen en de manier waarop hij me aan het lachen brengt. Die details zorgen ervoor dat wij een goed duo zijn, hij en ik. Een beetje zoals tomaat en mozzarella, frietjes en stoofvlees of mosterd en ajuin. Combi’s die altijd werken. Misschien moet ik deze quiche met mosterd en ajuin maar opdragen aan onszelf. Wat denk je? Té cheesy?
Wat heb je nodig voor 1 quiche:
5-tal grote ajuinen
3-tal eetlepels graantjesmosterd
1 rol bladerdeeg
200 ml room
3 eieren
teentje look
1 koffielepel maïzena
50 g gemalen comtékaas (optioneel)
verse tijm
vers gemalen zwarte peper
zout
Verder:
1 eetlepel bloem
1 klontje boter
groot vel bakpapier
steunvulling zoals gedroogde bonen of keramische bakknikkers
taartvorm
Hoe maak je het:
Eerst gaan we blind bakken, want niets is zo jammer dan een quiche met een zompige bodem. Zet alvast de oven aan op 180 °C.
Zorg ervoor dat je vel bladerdeeg op kamertemperatuur is. Vet de taartvorm in met heel klein beetje boter (een keukenborsteltje is handig) en bestuif met bloem zodat het ontvormen straks een makkie wordt. Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de randen goed aan. Verwijder overhangende stukjes deeg (dit gaat makkelijk door er met een deegrol over te rollen). Duw het deeg aan de randen een beetje naar boven zodat het een klein beetje boven de rand uit komt. Dek af met folie en zet een uurtje in de koelkast. Dit voorkomt het inzakken van de randen tijdens het bakken.
Prik wat gaatjes in de bodem met een vork: zo zal hij minder rijzen tijdens het bakken. Leg een groot stuk bakpapier in je vorm en vul de taart helemaal tot boven met steunvulling. Je kan hiervoor gedroogde bonen
of keramische bakknikkers gebruiken .
Bak de taartbodem ongeveer 20 min in de warme oven. Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten zonder vulling. De bodem mag niet meer glanzen. Haal de taartvorm uit de oven en laat rusten aan de kant. Laat de steunvulling afkoelen, je kan die volgende keer weer gebruiken.
Verhoog de temperatuur van de oven tot 200°C.
Schil de ajuinen en snijd in ringen. Maak een mengsel van de eieren, room en maïzena poeder. Klop even op zodat alles goed vermengd is. Breng op smaak met peper, zout en de mosterd. Giet het vulsel op het deeg en schik de ui ringen op de taart. Strooi er kaas en wat tijm over en zet in de warme oven voor ongeveer 30 minuten.
Controleer of de vulling stevig is en haal uit de oven. Ontvorm de taart met behulp van 2 borden.
Serveer de taart lauw of koud met een lekker, eenvoudig witloofslaatje.
Genieten maar!
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
