Quiche met pancetta

Quiche met pancetta

Iedereen kent de oerklassieker quiche Lorraine, een heerlijke hartige taart met spekjes en kaas.  Eigenlijk is de krokante basis steeds hetzelfde en kan je eindeloos creatief zijn met de vulling van dit ideaal lunchgerechtje. Dit is een lekkere variant, quiche met pancetta en savooikool die je zowel koud als warm kan eten.  Met een eenvoudig slaatje erbij wordt dit een smaakvolle maaltijd.  Zo lekker!

Wat heb je nodig voor 1 hartige taart:
1 vel zanddeeg (bladerdeeg kan ook)
¼ savooikool
1 ui
100 g pancetta
3 eieren
1 koffielepel maïzena
200 ml room
100 g Gruyère kaas
verse nootmuskaat
vers gemalen zwarte peper
zout

Verder:
1 eetlepel bloem
1 klontje boter
groot vel bakpapier
steunvulling zoals gedroogde bonen of keramische bakknikkers
taartvorm

Hoe maak je het:
We gaan voor een krokante bodem want ik vind niets zo spijtig  als een zompige bodem.  Zet alvast de oven aan op 180 °C want we gaan blind bakken.  Nee dit is natuurlijk niet bakken met je ogen toe (zoals onze dochter vroeger altijd dacht), maar wel het voorbakken van je taart met een steunvulling erin.

Zorg ervoor dat je vel zanddeeg of bladerdeeg op kamertemperatuur is.  Vet de taartvorm in met heel klein beetje boter (een keukenborsteltje is handig) en bestuif met bloem zodat het ontvormen straks een makkie wordt.  Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de randen goed aan.  Verwijder overhangende stukjes deeg (dit gaat makkelijk door er met een deegrol over te rollen).  Duw het deeg aan de randen een beetje naar boven zodat het een klein beetje boven de rand uit komt.  Dek af met folie en zet een uurtje in de koelkast.  Dit voorkomt het inzakken van de randen tijdens het bakken.

Gebruik je bladerdeeg dan prik je best even wat gaatjes in de bodem met een vork: zo zal hij minder rijzen tijdens het bakken.  Leg een groot stuk bakpapier in je vorm en vul de taart helemaal tot boven met steunvulling.  Je kan hiervoor gedroogde bonen gebruiken of keramische bakknikkers.

Bak de taartbodem ongeveer 20 min in de warme oven.  Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten zonder vulling.  De bodem mag niet meer glanzen.  Haal de taartvorm uit de oven en laat rusten aan de kant.  Laat de steunvulling afkoelen, je kan die volgende keer weer gebruiken.
Verhoog de temperatuur van de oven tot 200°C.

Snijd de savooikool eerst in vieren en vervolgens in zeer dunne reepjes.  Was de koolreepjes onder stromend, koud water en laat uitlekken aan de kant. Breng een ruime pot water aan de kook met een beetje zout.  Kook de reepjes kool zeer kort in het hete water.  Laat uitlekken aan de kant.

Snipper de ui fijn.  Maak een mengsel van de eieren, room en maïzena poeder.  Klop even op zodat alles goed vermengd is.  Breng op smaak met peper, zout en verse nootmuskaat.  Leg de pancetta (ongebakken) en de uisnippers op de bodem van de taart.  Vul de taart egaal met de geblancheerde savooikool.  Strooi er kaas over en giet tenslotte het mengsel van ei en room bij de taart.  Zet in de warme oven voor ongeveer 30 minuten.

Controleer of de vulling stevig is en haal uit de oven. Ontvorm de taart met behulp van 2 borden.
Serveer de taart lauw of koud met een lekker, eenvoudig slaatje.
Genieten maar!

Liefs,

 

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply