Quichekes kunnen voor mij altijd, maar omdat ik altijd blind bak en een hartige taart ook even tijd nodig heeft in de oven, is dit dus geen snel gerechtje. Toch kan je heel wat kanten uit met een quiche. Denk maar aan het opwerken van restjes of heerlijke seizoenstoppers in één gerecht. Ik maak deze keer een taart met rode ui, rode biet en kaas. Ik werk deze af met een notensalade. Deze fantastische taart is een heerlijke combo al zeg ik het zelf. Ik koos voor een zachte kaas uit Italië. Squarquerone di Romagna is een kaas van koemelk die in de regio van Emilia Romagna samen met Pecorini en Parmigiano Reggiano enorm bekend is. In het noorden van Italië eten ze deze kaas bij een piadina. Dit is een soort Italiaanse wrap die je in elke broodjeszaak in die streek kan eten. Ik leerde de kaas kennen tijdens mijn (online) event “The Italian Table Emilia Romagna”. Tijdens deze avond leerde ik om de kaas te verwerken tot een heerlijke starter met Coppa di Parma. De overschot van de kaas verwerkte ik in deze fantastische quiche met rode biet. Je zou de kaas eventueel kunnen vervangen door mozzarella of geitenkaas.
Wat heb je nodig (voor 1 taart):
1 vel bladerdeeg
4 verse rode bieten
olijfolie
verse tijm
4 rode uien
150 g Squarquerone
200 ml room
1 koffielepel maïzena
vers gemalen zwarte peper
grof zout
Hoe maak je het:
Ik rooster de rode bieten omdat ik van de smaak hou. Je kan ze ook op voorhand gaar koken natuurlijk.
Verwarm de oven op 180°C. Was de bieten (met de schil) en dep ze droog. Leg velletjes aluminiumfolie klaar en leg op elk velletje een bietje. Bestrijk de bietjes met olijfolie, wat peper en zout en een takje verse tijm. Vouw de pakketjes dicht en leg ze in de oven. Laat ze gaar roosteren in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.
De oven is nu op temperatuur om blind te bakken. Zorg ervoor dat je vel bladerdeeg op kamertemperatuur is. Vet de taartvorm in met heel klein beetje boter (een keukenborsteltje is handig) en bestuif met bloem zodat het ontvormen straks een makkie wordt. Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de randen goed aan.
Verwijder overhangende stukjes deeg (dit gaat makkelijk door er met een deegrol over te rollen). Duw het deeg aan de randen een beetje naar boven zodat het een klein beetje boven de rand uit komt. Dek af met folie en zet een uurtje in de koelkast. Dit voorkomt het inzakken van de randen tijdens het bakken.
Prik wat gaatjes in de bodem met een vork: zo zal hij minder rijzen tijdens het bakken. Leg een groot stuk bakpapier in je vorm en vul de taart helemaal tot boven met steunvulling. Je kan hiervoor gedroogde bonen of keramische bakknikkers gebruiken .
Bak de taartbodem ongeveer 20 min in de warme oven. Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten zonder vulling. De bodem mag niet meer glanzen. Haal de taartvorm uit de oven en laat rusten aan de kant. Laat de steunvulling afkoelen, je kan die volgende keer weer gebruiken.
Verhoog de temperatuur van de oven tot 200°C.
Schil de ajuinen en snijd in partjes. Maak een mengsel van de eieren, room en maïzena poeder. Klop even op zodat alles goed vermengd is. Breng op smaak met peper en zout. Giet het vulsel op het deeg en schik de ui ringen en de bieten op de taart. Verdeel de kaas en wat extra verse tijm over de quiche en zet in de warme oven voor ongeveer 30 minuten.
Controleer of de vulling stevig is en haal uit de oven. Ontvorm de taart met behulp van 2 borden.
Serveer de taart lauw of koud met een lekker, eenvoudig groene salade met noten en notenolie.
Genieten maar!
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
