Skip to content Skip to footer

Rabarber mini cakes met vanille

Mie en place rabarber mini cakes met vanille

In het voorjaar trakteert de natuur ons op friszure rabarber.  Van de enorme plant met grote groene bladeren eet je alleen de fraaie rode (of groene) bladstelen.  De bladeren zelf zijn giftig en dus niet eetbaar.  Hoewel wij de stelen meestal bekijken als fruit en verwerken in compote of dessertjes is het eigenlijk een groente.  Jawel hoor, je zou kunnen zeggen dat rabarber de zure tante van de bleekselder is.  Tja 😊. Heb je zin om deze steelgroente eens hartig te proberen, combineer dan met rozemarijn en bijvoorbeeld kip.  In dessertjes match ik rabarber het liefst met aardbeien, maar ook met vanille komt de smaak van de stengels helemaal tot zijn recht.  In dit blogartikel deel ik mijn recept voor rabarber mini cakes met vanille.  Heerlijk, super schattig en zo gemaakt dankzij de bakvorm van Le Creuset.  Je bakt er 8 gebakjes mee, ideaal voor in de lunchbox of voor mee te nemen naar een picknick in de tuin of hopelijk binnenkort weer op verplaatsing.  Heb je nog rabarber over?  Je kan deze makkelijk invriezen of er drankjes van maken.  Vorige zomer maakte ik een mocktail en limonade van deze lekkernij.    Die ga ik binnenkort toch nog eens maken, maar eerst mijn rabarber mini cakes met vanille.

Wat heb je nodig voor 8 mini cakes:

200 g zelfrijzende bloem
200 g boter (op kamertemperatuur)
50 ml melk
3 eieren
2 zakjes vanillesuiker
200 g suiker (plus een beetje extra voor de rabarber)
2 stengels rabarber
vanillepeul

Hoe maak je het:

Verwarm je oven op 190°C.

Snijd het harde, witte gedeelte van de rabarber en spoel onder stromend water.  Snij de stengels in stukjes van ongeveer 3 cm en kook de rabarber beetgaar in een beetje water met de vanillepeul.  Voeg op het einde wat suiker toe om een zoete smaak te krijgen.

Weeg de suiker en vanillesuiker af en meng deze met de eieren.  Klop tot je een luchtige, bleke massa krijgt.  Voeg de malse boter en de melk toe.  Voeg vervolgens beetje per beetje de zelfrijzende bloem toe en spatel voorzichtig onder de massa. 
Vul de bakvorm met telkens 2/3 van het deeg.  Verdeel vervolgens de rabarber over de mini cakes.
Bak in een voorverwarmde oven tot de cakes gaar zijn.

Haal uit de bakvorm uit de oven. Laat even afkoelen, haal de mini cakes uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,