Ribbekes met salsa

Ribbekes met salsa

Een heerlijke salsa is zo veelzijdig.  Samen met nacho’s, als dipper met broodpuntjes of met sappig vlees.  Niets zo lekker als deze fruitige, tropische salsa met gegrilde kip, geroosterde ham of met zelf gemarineerde ribbekes.  Terwijl de ribben heel langzaam garen in de oven, heb je meer dan tijd genoeg om van de ananas, avocado, koriander en chilipeper een eenvoudig, maar fantastisch bijgerecht te maken.  Deze verse, frisse salsa heeft de geweldige smaakcombinatie van zoet met een licht pittige smaak.  Heb je zelf nog geen favoriete salsa recept voor warme avondjes dan wordt mijn recept misschien wel jouw zomertoppertje?

Voor wie graag peuzelt aan tafel zijn ribbekes ideaal.  Voor wie weinig geduld heeft in de keuken zijn ribbekes bereiden from scratch minder ideaal  🙂  Hoewel het helemaal niet moeilijk is (het is vooral de oven die zijn werk doet), reken je best wel een paar uurtjes uit.  Na het marineren en het traag garen in de oven, loopt het water u in de mond en kan u genieten van lekkere, sappige ribbekes waarvan het vlees van het bot valt.
Ik testte de smaakvolle marinade uit van “lekker van bij ons” en deze marinade is top.  Een sterkte basis met een zoet, zuur en olieachtig ingrediënt.  Perfect om de ribben extra smaak te geven.  Deze marinade is een “blijvertje” in mijn Mie en Place-keuken.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Voor de salsa van ananas met avocado:
1 rijpe (niet te grote) ananas
2 rijpe avocado’s
1 limoen
handvol verse koriander
2 rode uitjes
1 gele chilipeper (naar smaak)
grof zeezout
vers gemalen peper
scheutje lekkere olijfolie

Voor de marinade (voor ongeveer 2 kg vleesribben):
400 ml tomatenketchup
6 teentjes look
8 cm gember
6 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels rode wijnazijn
4 eetlepels honing
4 theelepels vers gemalen zwarte peper
2 theelepels curry
1 theelepel zout

Hoe maak je het:
Begin met het maken van de marinade.  Pers hiervoor de look en rasp de gember fijn.  Meng deze met de andere ingrediënten en breng op smaak met de peper, het zout en de curry.  Wrijf de ribben in met de marinade en zet afgedekt in de koelkast.  Laat het vlees ongeveer 2 uur marineren.

Verwarm de oven op 120°C.
Leg de gemarineerde ribben (bolle kant naar boven) op een braadslee bedekt met bakpapier (of aluminiumfolie).  Plaats de plaat in het midden van de oven en laat de ribben zachtjes garen voor 3 tot 3.5 uren.  Controleer de cuisson van het vlees door er met een satéprikker in te prikken.  Kan dit zonder te veel weerstand dan zijn je ribben perfect.
Verhoog de temperatuur van je oven tot grillstand zodat het vlees nog een knapperig korstje krijgt.  Blijf wel even bij de oven zodat het op einde niet misloopt.

Terwijl de ribbekes in de oven staan, heb je veel tijd om je salsa te maken en zelfs een aperitiefje te drinken.
Schil de ananas en snijd in fijne blokjes.  Snijd de avocado’s in de helft, verwijder de pit en haal het vruchtvlees heel voorzichtig met een lepel uit de schil.  Snijd de halve avocado’s in blokjes.  Snipper de rode ui fijn en meng met de ananasblokjes en de avocadoblokjes.  Breng de salsa op smaak met peper en zout, vers limoensap, scheutje olijfolie en fijn gesnipperde koriander.  Snipper de gele chilipeper heel fijn en meng onder de andere ingrediënten.  Doe dit naar smaak.

Serveer de salsa lekker fris.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply