Skip to content Skip to footer

Ricottataart met pruimen

Mie en Place ricottataart met pruimen

“Jantje zag eens pruimen hangen, als eieren zo groot.”  Ook wie geen literatuurgeschiedenis gestudeerd heeft zal wellicht deze eerste zinnen van het gedicht van Hieronymus van Alphen herkennen.  Een taalheld die toen al wist dat belonen in de opvoeding beter werkt dan straffen en zo met zijn gedicht uit de 18de eeuw nog steeds populair blijft. 
Net als Jantje ben je waarschijnlijk ongeduldig om te genieten van de heerlijke pruimen nu het seizoen eindelijk aangebroken is.  Kies daarom de rijpe vruchten tijdens het plukken (of in de winkel) en kijk hiervoor naar de pruimenschil die zacht en glad hoort te zijn.  Laat je niet misleiden door de kleur van het fruit.  De zoete steenvrucht kan verschillende kleuren hebben: van geel over rood tot blauwzwart en niets van dit zegt iets over de rijpheid van de vrucht.  Eén ding hebben ze wel allemaal gemeen: ze zitten volgepropt met voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen en brengen daarom een indrukwekkend gamma gezondheidsvoordelen met zich mee.
Misschien ga ik wat ver door te zeggen dat het eten van mijn ricottataart met pruimen goed is voor je gezondheid, maar een stukje van deze overheerlijke ricottataart met pruimen zal in ieder geval helpen om een glimlach op het gezicht van elke zuurpruim te toveren. 😉

Wat heb je nodig (voor 1 ricottataart met pruimen):

Ricottacake:
Voor de ricottacake volg ik het recept uit de Bakbijbel (Rutger van den Broek)

125 g boter
250 g ricotta
250 g suiker
snuifje zout
rasp van ½ citroen (bio)
3 eieren
250 g bloem
4 tl bakpoeder

Crumble met amandel:
50 g bloem
50 g amandelschilfers
50 g boter
50 g bruine suiker
snuifje zout

Verder:
20-tal verse pruimen

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 175°C.
Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.  Gebruik een springvorm van 20 cm en vet deze in met boter.  Bestuif de vorm vervolgens met bloem.

Weeg de ingrediënten juist af.  Doe de boter, ricotta, suiker, snuifje zout en het citroensap in een kom en klop dit tot een romige massa.  Voeg één voor één de eieren toe en klop na iedere toevoeging goed door.  Meng de bloem met het bakpoeder en spatel dit door het ricottamengsel.

Spoel de pruimen en verwijder de pitten.  Schik de halve pruimen op je cakebeslag.

Maak de crumble door de ingrediënten te mengen.  Dit gaat het makkelijkst met je handen.

Verdeel de crumble van amandel over de taart en schuif deze in de oven.
Bak de taart in ongeveer 60 minuten.  Afhankelijk van je oven.  Controleer of het deeg gaar is.

Laat afkoelen op een rooster.
Smakelijk ♥

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,