Risoni met bospaddenstoelen

Risoni met bospaddenstoelen

Doe eens wild en serveer vlees noch vis op je feestmenu.  Met dit recept tover je een fantastisch veggie hoofdgerecht op tafel.  Geen probleem wanneer je hier graag een stukje wild bij wilt serveren, maar ik hou dit liever zo want dit is perfect.  Laat elke vegetariër met een voldaan gevoel van tafel gaan met dit sprankelend gerechtje.  Zeker de moeite om eens uit te proberen deze risoni met bospaddenstoelen.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

klontje melkerijboter
1 teentje look
2 sjalotjes
450 g bospaddenstoelen (200 g bospaddenstoelen en 250 g witte paddenstoelen)
grof gemalen peper
grof zout
enkele druppels citroen

400 g risoni pasta (Griekse pasta)
100 g oude kaas (en wat extra voor de afwerking)
bladpeterselie

1 bussel wortels met loof voor:
Gekarameliseerde wortels:
12 wortels met een beetje loof aan
tijm (gedroogd of vers)
rozemarijn (gedroogd of vers)
peterselie (gedroogd of vers)
1 teentje look
1 eetlepel bruine suiker
grof zeezout
grof gemalen zwarte peper
scheutje witte wijn
1 eetlepel olijfolie

Wortelzalf:
1 sjalot
12 wortels (restjes van bereiding 1)
1 teentje look
klontje hoeveboter
grof zeezout
grof gemalen zwarte peper
½ liter groentebouillon
scheut room room

Gemarineerde wortels:
2 wortels
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels natuurazijn
grof zeezout
grof gemalen zwarte peper
1 eetlepel agavesiroop

Verwarm de oven op 200 °C.  Start met het maken van de gekarameliseerde wortels.  Snijd het meeste groen loof van de wortels, maar laat er nog een beetje aan. .  Je hoeft jonge wortels niet te schillen, goed schrobben en spoelen is voldoende.   Snijd het grootste deel van de onderkant.  Hou zo’n 4 cm over (de overschot gebruik je voor de wortelzalf).  Neem een ovenschaal en scheur ongeveer een anderhalve meter aluminiumfolie af.  Vouw dit stuk dubbel en leg dit in een ovenschaal.  Leg de wortels in de ovenschaal met folie.  Maak een mengsel met een scheutje witte wijn, olijfolie, bruine suiker, peper, zout, tijm, rozemarijn en peterselie.  Giet het mengsel bij de wortels in de folie.  Vouw de randen van de folie over elkaar zodat er geen lucht kan ontsnappen.  Gaar de wortels in de warme oven (ongeveer 30 minuten).  Controleer regelmatig met een vork.  Wanneer ze klaar zijn, verwijder je de folie en laat je de wortels verder karamelliseren in de oven.  Hou ze nadien warm in een matige oven.

Snijd de overschot van de wortels die je gebruikte voor de gekarameliseerde wortels in fijne schijfjes.  Snipper een sjalot en het teentje look fijn.  Stoof de schijfjes wortels, de sjalot en de look in een klontje hoeveboter. Blus met een halve liter groentebouillon en laat verder koken tot de wortels gaar zijn. Voeg de room toe en breng nog even aan de kook.  Mix de wortels fijn tot een gladde massa.  Ik gebruik hiervoor een blendertje. Kruid met peper en zout en hou de wortelzalf warm op een klein vuurtje.

Schrob en spoel 2 wortels.  Snijd met een dunschiller dunne schaafjes van de wortels.  Maak een mengsel van 1 eetlepel natuurazijn en 3 eetlepels olijfolie.  Vermeng dit met 1 eetlepel agavesiroop.  Marineer de wortelschaafjes in de dressing en dek af met plasticfolie.

Kook de pasta gaar en volg hierbij de instructies op de verpakking.

Schrob de paddenstoelen voorzichtig schoon met een borsteltje.  Snijd de grote champignons in hapklare stukken.  Snijd de sjalot in snippers en plet het teentje look.  Smelt een klontje hoeveboter en bak de sjalot, het teentje look en de paddenstoelen in de hete pan.  Voeg een takje verse tijm toe en besprenkel met enkele druppels citroen.  Wanneer de champignons gaar zijn, breng je het paddenstoelenmengsel op smaak met peper en zout.

Giet de gare pasta af, maar zorg ervoor dat je niet alle kookvocht weggiet.  Rasp wat oude kaas onder de nog warme pasta.

Nu is het tijd om de borden af te werken.  Probeer de borden warm te maken op lage temperatuur in de oven. Dit is altijd leuker voor je gasten.  Begin met de wortelzalf.  Maak met de wortelzalf een mooie veeg op het bord. Dresseer hiernaast een hoopje risonipasta met oude kaas.  Schik op de pasta de gebakken bospaddenstoelen.  Plaats de gekarameliseerde wortels tussen de champignons.  Rol de gemarineerde wortels of en schik ze aan de zijkant van het bord. Werk het geheel af met vers gemalen zwarte peper, schilfers oude kaas en enkele blaadjes bladpeterselie.

Liefs,

 

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply