Skip to content Skip to footer

Risotto met paddenstoelen

Mie en Place risotto met paddenstoelen

“Wat gaan we eten vanavond?” Twee vragende ogen kijken me aan.  Risotto antwoord ik terwijl ik met mijn hand een bekende Italiaanse handbeweging maak.

Wist je dat Italianen als geen ander volk de kunst beheersen om zonder woorden duidelijk te maken wat ze bedoelen?  Zo zou hun verbale taal ondersteund worden door meer dan 250 verschillende handgebaren.  Fascinerend toch, hoe die gebaren een vast deel zijn van een nationale taal en helpen om emoties uit te drukken.  Dit in tegenstelling tot wij Belgen, die onze ledematen stevig in bedwang houden tijdens het spreken en vooral uitdrukking geven aan emoties door middel van ons gezicht.  Misschien moeten wij, nu we weer massaal het mondmasker dragen, toch ook maar eens de handen uit de mouwen steken.
Al stel ik wel voor om toch maar eerst een boekje te kopen wanneer je je wilt wagen aan het Italiaans gesticuleer want   wil eigenlijk zeggen: “wat wil je”?
Weet je wat ik wil?  Risotto natuurlijk!

Wat heb je nodig:

200 g risotto rijst (Arborio rijst)
grof zeezout
zwarte peper
olijfolie
6 dl kippenbouillon (ik bewaar altijd verse bouillon in de diepvries)
2 sjalotten
1 teentje look
80 g geraspte Parmezaanse kaas
klontje boter
mengeling paddenstoelen
citroensap van 1/2de citroen
rucola

Hoe maak je het:

Schil de sjalotjes en de look en snipper deze fijn.  Fruit aan in wat olijfolie.  Let erop dat de ui niet kleurt.  Voeg de rijst toe, roer door elkaar en laat even meestoven.  Giet vervolgens de bouillon bij de rijst.  Vanaf nu mag je niet meer roeren.  Zet een deksel op de pot en geef de rijst de tijd om het vocht op te nemen.  Het vuur mag niet te hoog staan.

Borstel ondertussen de paddenstoelen schoon.  Snijd ze in stukjes en bak ze goudbruin in wat boter.  Besprenkel ze met citroensap en kruid met peper en zout.

Zodra de rijst gaar is, voeg je er boter bij.  Roer de gesmolten boter onder de rijst.  Ook de Parmezaanse kaas mag smelten in de risotto.

Serveer de smeuïge risotto met de gebakken paddenstoelen en peperachtige rucola.
Heerlijke herfst op je bord.  Wist je dat ik ook een recept voor een zomerse risotto heb?

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.

Liefs,