Leven met de seizoenen is leven volgens het ritme van de natuur en dat is precies wat we nodig hebben. Ik volg graag wat de natuur ons te bieden heeft en bij de start van het voorjaar wil dat zeggen dat je de keuken kan induiken om heerlijke lentegerechten te maken. Bloemkool, spinazie, groene selder, asperges, rode biet zijn maar enkele van de seizoenstoppers die nu extra lekker smaken. De lente beleven kan natuurlijk ook op andere manieren. Sommige mensen voelen het kriebelen en beginnen aan de lenteschoonmaak. Bij mij begint die kriebel meestal bij het opruimen van onze dressing en ik moet eerlijk bekennen dat het daar vaak ook stopt 😊. Bij de start van mijn lievelingsseizoen vind ik het dan weer heerlijk om al de ramen en deuren op te zetten. Zalig toch? Al zoek ik het ook graag buiten ons huis op. Een picknick plannen of in de tuin te werken kunnen weer. Al moeten we nog even wachten om aan de slag te gaan in de eetbare tuin, toch kijk ik er nu al naar uit. Wat bij dat eerste lentezonnetje niet mag ontbreken is een bbq en daar hoort natuurlijk een heerlijke salade bij. Deze topper is er eentje met rode biet en blijft één van mijn favorieten. Heerlijk met vers geroosterde bietjes, maar ook perfect met de gestoomde uit de winkel.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
200 g veldsla
4 rode bieten (of meer)
handvol walnoten
1 blokje feta kaas
1 rode ui
3 eetlepels walnotenolie
1 eetlepel witte wijnazijn
eventueel wat honing
peper en zout van Verstegen
verse tijm
olijfolie
Hoe maak je het:
Bietjes roosteren duurt even (de oven doet wel het werk), maar de smaak is niet te weerstaan. Je kan dit taakje gerust op voorhand doen, maar aarzel niet om de gestoomde bietjes te gebruiken wanneer je even minder tijd hebt. Helemaal oké.
Verwarm de oven op 180°C. Was de bieten (met de schil) en dep ze droog. Leg velletjes aluminiumfolie klaar en leg op elk velletje een bietje. Bestrijk de bietjes met olijfolie, wat peper en zout en een takje verse tijm. Vouw de pakketjes dicht en leg ze in de oven. Laat ze gaar roosteren in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen. Verwijder met een scherp mesje de schil.
Dompel de veldsla in ijskoud water zodat de blaadjes niet worden beschadigd. Verwijder het voetje zodat de frisse groene blaadjes loskomen. Verdeel ze over een mooie slakom of een groot bord.
Snijd de bietjes in schijfjes of dobbeltjes en schik ze op de veldsla. Brokkel de kaas over je bord en kruid met peper en zout.
Schil de rode ui en gebruik een mandoline om filter dunne ringen te snijden. Verdeel ze over de salade. Schep eventueel een keertje om.
Maak de vinaigrette door de walnotenolie met de azijn te mengen. Een lepeltje honing brengt het geheel in balans. Druppel over de salade en werk af met de walnoten.
Lekker met gegrilde kip of als maaltijdsalade.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.
Liefs,