Rode koolsalade

Rode koolsalade

Paarse groenten zoals rode kool fleuren niet alleen je bord … euh … bokaal op, maar ze bevatten extra veel vitamine A.  Extra goed voor je lichaam dus.  Dit frisse trio van rode kool, spitskool en appel zit bomvol smaak.  Heerlijk als lunch of om mee te nemen naar een picknick.  Gewoon de avond voordien een bokaaltje vullen met deze lekkernij, de koelkast in en klaar is je slaatjesbokaal.  Enkel nog schudden voor gebruik en smullen maar van deze rode koolsalade.

Wat heb je nodig voor 4 bokalen:

Voor het slaatje:
ongeveer 400 g rode kool
ongeveer 400 g spitskool (Chinese kool is ook lekker)
handvol sesamzaadjes
2 appels (jonagold)

Voor de dressing:
2 cm verse gember
2 eetlepels mosterd
6 eetlepels olie
2 eetlepels honing
beetje water
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout

Voor de afwerking is verse koriander lekker.

Liever nog wat vlees bij je slaatje?  Kies dan voor stukjes koude, gebraden kip.

Hoe maak je het:
Snijd de kool in kwarten en verwijder de buitenste bladeren.  Versnijd de kool met een mesje of met een mandoline in fijne reepjes.  Dit kan met een mesje of met een mandoline.  Doe hetzelfde voor de spitskool.  Zorg voor een mooie verhouding tussen de koolsoorten.

Was de appels (schillen hoeft niet).  Snijd de appels in julienne.  Dit zijn dunne sliertjes.  Begin met hele dunne plakjes te snijden.  Leg de plakjes op elkaar en snijd er sliertjes van.  Meng de appels met de kooltjes.

Maak een dressing van de olie, mosterd, honing en een beetje water.  Breng op smaak met zwarte peper en grof zeezout. Schil de gember, rasp en meng onder de dressing.

Rooster in een klein pannetje de sesamzaadjes en strooi ze over het slaatje.

Vul de bokalen door eerst wat dressing onderaan te gieten. Vervolgens mag er een laag groentjes over.  Sluit goed af en bewaar in de koelkast.

Smakelijk.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply