Na een periode van, “Wat ga ik maken voor mijn blog?” zit ik nu in een gigantisch inspiratievolle periode. Mijn hoofd is heel de dag bezig met smaken die ik wil combineren. Daarom loop ik constant met briefjes op zak zodat ik mijn ingevingen kan noteren. Nieuwe gerechten en zelfs mijn menu voor oudjaar heb ik al helemaal uitgedacht. Als dat niet straf is? De tsunami aan ideeën blijft maar komen en ik kom werkelijk tijd te kort om de inmiddels super lange lijst van gerechten uit te werken. Zelfs ’s nachts vindt mijn geest geen rust en droom ik van lange rolbanden waarop ingrediënten en speciallekes voorbij komen. Ik voel me een tikkende “eet”bom, maar ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat ik rust ga vinden op het moment dat ik de keuken induik met mijn lijst.
Maar eerst een heerlijk soepje met een intense kleur. Enkele jaren geleden was paars eten dé kleurenbom in foodieland. Gelukkig zijn er van die foodtrends die niet lang stand houden. Bovendien ga ik liever voor smaak dan voor een hype en als er iets is dat je van rode kool kan zeggen dan is het dat het een kooltje is dat over de trend heen blijft staan.
Lang leven de klassieker die tot een hartverwarmend soepje verwerkt worden. Deze rode koolsoep met spekjes en zure room is heerlijk en die paarse kleur neem ik er voor één keer maar bij.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
½ rode kool (maak met de rest een lekkere salade of rode kool met worst)
2 sjalotjes
1 zoete appels
appelazijn met honing (gewone azijn kan natuurlijk ook)
2 liter kippenbouillon
zure room
150 g spekblokjes
klontje boter
peper
zout
laurierblad
Hoe maak je het:
Verwijder de taaie buitenste bladeren en de harde kern. Rasp de kool in dunne repen met behulp van een mandoline (of scherp mes) en spoel goed. Pel de sjalotjes en snipper ze fijn. Schil de appel en verdeel in blokjes. Fruit de sjalot aan. Voeg de rode kool, de lepel azijn en de appelstukjes toe. Blus met de kippenbouillon. Breng op smaak met peper, zout en voeg een laurierblad toe. Breng de soep zachtjes aan de kook tot de groenten gaar zijn. Verwijder het laurierblad en mix de soep glad. Kruid eventueel bij. Bak de spekjes krokant en laat ze even uitlekken. Serveer de rode koolsoep met een lepel zure room en krokant gebakken spekjes.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
