Rokerige pompoensoep

Rokerige pompoensoep

Soms heb je eten nodig dat de overgang naar een nieuw seizoen wat aangenamer kan maken.  Met deze soep probeer ik je alvast in de stemming te brengen.  Een nieuw seizoen betekent ook talloze nieuwe producten om weer heerlijk aan de slag te gaan in de keuken. Neem nu pompoen …multi-inzetbaar in de keuken, lekker, gezond en door zijn vrolijke kleur een oppeppertje van formaat na een regenachtige dag.  Ik maak een rokerige pompoensoep vol van smaak door de kaas en dus perfect om als een volwaardige maaltijd te serveren.  De geroosterde kikkererwten geven knapperigheid aan deze hartverwarmende, fluweelachtige soep met zijn zoet, gerookte paprikasmaak. Let’s cook.

Wat heb je nodig:
olijfolie
1 zoete ui
2 teentjes look
vers geel pepertje
gerookt paprikapoeder (te koop bij Oil and Vinegar of Dille & Kamille)
1 butternutpompoen
zout
vers gemalen zwarte peper
vers gemalen nootmuskaat
½ liter groentebouillon
120 ml kokosmelk (en een beetje extra voor de afwerking)
100 g Gruyèrekaas (en wat extra om erbij te serveren)

Knapperige kikkererwten
250 g kikkererwten
1 eetlepel olijfolie (of kokosolie)
snuifje zout
snuifje peper
snuifje gerookt paprikapoeder
snuifje cayennepeper

bieslook om af te werken

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 180°C.
Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water. Wrijf ze droog met keukenrol.  Verwijder de losse velletjes die hierdoor loskomen.
Meng de kikkererwten met de olijfolie en kruid met zout, peper, gerookt paprikapoeder en cayennepeper.  Meng het geheel goed onder mekaar.
Stort de kikkererwten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats deze gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven.  Roer ze na 20 minuten even om.
De kikkererwten moeten krokant zijn, maar mogen niet verbranden.

Pel de ui en snipper fijn.  Snijd de look en het pepertje ook fijn.  Verwarm wat olijfolie in een soeppot.  Fruit de ui in de olijfolie.  Voeg na enkele minuten het pepertje toe en laat even mee stoven.
Schil de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.  Voeg bij de soep samen met de look, snuifje zout, peper, gerookt paprikapoeder en nootmuskaat.  Laat het geheel even stoven met een deksel op de soeppot.

Blus met de groentebouillon en laat sudderen tot de pompoen zacht en gaar is.
Pureer de soep glad met een staafmixer en warm opnieuw op.  Voeg de kaas en de kokosmelk toe.
Serveer de soep met de krokante kikkererwten, wat extra kaas, wat extra kokosmelk en fijngehakte bieslook.

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply