Romige kip met citroen en tijm

Romige kip met citroen en tijm

Goede vrienden en lekker eten maken de beste herinneringen.  Klopt helemaal, toch?  Laatst gingen we eten bij één van onze beste vrienden.  Altijd fantastisch gezellig daar en oooh zo lekker.  Thuis komen bij elkaar en genieten van puur eten.  De eerlijke, eenvoudige schotel die we aten, inspireerde me om zelf onze keuken in te duiken.  Het resultaat is een heerlijk stoofpotje waarin alle smaken en aroma’s in de pot bewaard worden. Romige kip met citroen en tijm.  Smaken die super goed samen blenden.  Ik maak deze heerlijke kip-citroenschotel met groene boontjes, groene asperges en ovengebakken tomaatjes.  Serveer dit eventueel met brood.
Ik hoop dat je met dit gerecht vrienden mag ontvangen aan een gezellige tafel, waar je respect en liefde mag voelen voor elkaar.  Robi deze is voor jou, met heel mijn hart.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
4 kipfilets (je kan dit gerecht ook maken zoals mijn vriend dit deed, met bouten en vleugels)
200 g groene boontjes
bicarbonaat (voeg je toe om de groene kleur te behouden)
200 g groene asperges
200 g smaakvolle kleine (tot middelgrote) tomaten
1 sjalotje
1 teentje look
1 hand verse tijm
100 ml kippenbouillon
scheutje droge witte wijn
2 bio citroenen (1 citroen voor de afwering)
250 ml room
grof gemalen zwarte peper
zout
olijfolie

Hoe maak je het:

Zet de oven alvast op 200°C zodat deze kan voorverwarmen.
Haal de kip uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.

Beginnen met de groene groenten.  Was de groene boontjes en snijd de uiteindes eraf.  Breng een ruime pot water met zout (en een beetje bicarbonaat) aan de kook en kook de boontjes heel kort beetgaar.  Giet het kookvocht af en zet de boontjes opzij.

Snijd de vlezige achterkanten van de groene asperges.  Wanneer je dikke, groene asperges hebt, verwijder je ook de schil van het onderste deel van de stengels.  Dunne, groene asperges hoef je niet te schillen.  Snijd ze in stukjes en kook de asperges kort in licht gezouten water.  Ze mogen beetgaar zijn.  Giet af en laat uitlekken aan de kant.

Halveer de tomaten en leg de helften in een ovenschaaltje of op een bakplaat met bakpapier.  Besprenkel ze met een beetje olijfolie.  Kruid met peper en zout en zet ze in de voorverwarmde oven.  Laat ze gaar worden. Zorg er wel voor dat ze niet te donker worden want dan smaken ze bitter.

Neem een lage, brede kookpan die net groot genoeg is om al je kipfilets in te bakken.  Laat wat olijfolie warm worden en kruid je kippenstukken met peper en zout.  Laat één kant van de kip mooi bruin korsten.  Wees geduldig en draai het vlees niet te snel om.  Probeer niet in het vlees te prikken tijdens het omkeren zodat de sappen niet verloren gaan.  Na het aankorsten, blus je de pan met het scheutje droge, witte wijn.  Verlaag de temperatuur en leg er een halve citroen tussen samen met de takjes tijm.  De andere helft citroen mag je uitpersen over de kip.  Snipper de ui en plet de look met de zijkant van je mes.  Doe alles bij de kip.  Zet een deksel op de pot en laat alles rustig sudderen tot de kip gaar is.  Voeg eventueel een heel klein beetje kippenbouillon toe wanneer je merkt dat het geheel te droog wordt.

Controleer of de kip gaar is en verwijder de tijmtakjes.  Voeg dan volle room toe.  Laat de saus indikken zonder deksel en kruid eventueel nog een beetje bij met peper en zout.  Leg de groene groenten en de oventomaatjes mee in de pan en laat ze nog heel even mee opwarmen.

Serveer in de pot of in een grote schaal met extra schijfjes citroen tussen de kip.
Dit is echt waanzinnig lekker en doet me steeds terugdenken aan gezellige avondjes met lieve vrienden.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply