Romige pasta met asperges en erwten

Romige pasta met asperges en erwten

Lichtjes bekomen van de eerste zonnige lentekriebels voel ik alweer mijn enthousiasme opborrelen, want vanaf april wordt het aspergeseizoen officieel geopend. Als er één groente is die bewijst dat simpele eenvoud altijd lekker is dan is het (voor mij althans) de asperge. Als echte Belg ben ik dan ook super fan van ons witte goud, maar waarom zijn witte asperges wit en waar let je best even op wanneer je met dit topproduct aan de slag gaat. Wel, witte asperges zijn wit omdat ze in opgehoopte aspergebedden onder de grond groeien. In tegenstelling tot de groene asperge, groeien de witte asperges dus in het donker. Schil de witte asperges vanaf de kop naar beneden en gebruik hiervoor een dunschiller. Snijd het harde uiteinde af, maar gooi de schillen niet weg, gebruik ze om bouillon van te trekken. Ideaal voor een heerlijke aspergesoep, maar een romige pasta met asperges en erwten kan ook wel smaken hoor.

Wat heb je nodig:
150 g doperwten (vers okido, maar diepvries is een prima alternatief)
150 g witte asperges
300 g spaghetti
300 ml sojaroom
150 g Parmezaanse kaas
8 plakjes Prosciutto (of andere gedroogde ham)
olijfolie
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het:
Schil de asperges met een dunschiller. Hou hiervoor de asperge vast bij de kop en schil dan naar beneden, rondom rond. Breek de houterige kontjes van de asperges af en leg de geschilde asperges in koud water. Breng het water tot aan het kookpunt, laat het heel even doorkoken en zet de pot vervolgens weg van het vuur. Controleer de garing na 5 minuten. Schep de gare asperges uit het water en laat ze uitlekken.

Kook vervolgens de spaghetti beetgaar in een ruime hoeveelheid gezouten water.
Verwarm ondertussen een beetje olijfolie in een pan. Voeg in de hete olie de (nog bevroren) doperwten. Voeg na enkel minuten de sojaroom toe en kruid met vers gemalen zwarte peper en grof zout. Ook de asperges mogen bij de saus. Voeg na enkel minuten de kaas bij de saus. Laat even inkoken. Giet de beetgare pasta af en voeg bij de saus. Vind je de saus te dik, voeg dan nog een beetje kookvocht van de pasta bij de saus.

Roer enkele malen om en schik dan op de borden. Werk af met de plakjes ham en nog een beetje extra kaas.
Hier kan je al wel eens mee stoefen, toch?

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply