Romige pasta met tuinbonen

Romige pasta met tuinbonen

Een romige pasta met tuinbonen.  Donna Hay kon me overtuigen om deze “pasta con le fave” te proberen. Klinkt wel lekker, toch?  Het was de eerste keer dat ik tuinbonen at.  Ja, echt waar!  Tuinbonen zijn groene boontjes die dubbel gedopt dienen te worden.  Ze worden eerst uit de grote peul gehaald, dan gekookt en dan nog eens uit het dikke velletje gehaald.  Ik kon ze niet “vers” vinden.  Waarschijnlijk ben ik wat te vroeg in het jaar.  Omdat ik niet zo geduldig ben, koos ik voor de diepvriesversie … Probleem opgelost! Ha!!!

Tips:
Wanneer je meer geduld hebt dan ik en je dus kiest voor de verse tuinbonen.  Koop dan jonge en
verse boontjes die nog niet bitter smaken.  Ze zijn verkrijgbaar van april/mei tot september.  Hou
er wel rekening mee dat het dubbel doppen een tijdrovende job is, maar misschien is het wel
het ultieme anti-stressmiddel. Laat het me weten!
Eet je graag vlees bij deze pasta, kies dan voor blokjes ham.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
400 g orecchiette pasta (een andere vorm is natuurlijk ook goed)
500 g tuinbonen (diepvriesversie) of 2,5 kg verse, niet gedopte bonen
1 eetlepel olijfolie
2 teentjes look
60 ml citroensap
1 eetlepel zeste van citroen
125 ml room (ik kies voor sojaroom cuisine)
80 g vers geraspte Parmezaanse kaas
verse basilicum voor de afwerking
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het:

Kook de pasta al dente in een grote pan gezouten water.  Volg de instructies op de verpakkng voor de exacte gaartijd.  Wanneer de pasta klaar is, giet je deze af.  Zorg dat je ongeveer 1 kop kookvocht bijhoudt voor de saus.
Kook de boontjes kort in gezouten water.  Gebruik hiervoor geen deksel op je pan.  Wanneer ze gaar zijn, giet je ze af en zet je ze aan de kant.
Verwarm de olijfolie in een grote anti-kleefpan op een middelmatig hoog vuur.  Snipper de look fijn en laat ongeveer 1 minuut bakken in de olie.  Zorg dat de look zeker niet bruin wordt want dan krijg je een hele bittere smaak.  Voeg het citroensap en de zeste van citroen toe samen met de room en het kopje kookvocht.  Kruid met peper en zout.  Verhoog het vuur en laat de saus wat inkoken.
Voeg de bonen en de pasta toe en roer alles goed door elkaar.  Na ongeveer 1 minuut haal je de pan van het vuur en voeg je de kaas toe.  Proef even of je gerecht nog extra peper en zout nodig heeft.
Serveer met verse basilicum en extra geraspte kaas.
Eet smakelijk!

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply