Romige prei-aardappelsoep

Romige prei-aardappelsoep

Nadat ik de auto geparkeerd heb, de boodschappen uit de koffer heb getild en verzonken in mijn gedachten de oprit wil opstappen, passeer ik het huis van de buurvrouw.  Het is de geur van soep die mijn neus onmiddellijk prikkelt en me in één vingerknip meeneemt naar een ander moment en een andere plaats.  Plotseling ben ik terug dat kleine meisje dat op een stoel naast mijn bomma in de keuken mag staan.  Met grote ogen kijkend naar hoe iemand met zoveel liefde van eenvoudige producten zoiets lekkers kan toveren.  Voor mij kan niets zo intens herinneringen uit het verleden oproepen dan mijn zintuigen.  De simpele geur van de soep van onze buurvrouw ontketent bij mij een waterval van emoties.  Ik stap gelukkig de voordeur binnen en met een grote glimlach op mijn gezicht begin ik in mijn nostalgische bui aan het maken van romige prei-aardappelsoep.

Wat heb je nodig:

Soep:

2 preistronken
2 teentjes look
400 g aardappelen
verse tijm
1 liter kippenbouillon (groentebouillon kan ook)
olijfolie
(soja)room

Afwerking:

Bladerdeeg
gedroogde tijm
melk

Hoe maak je het:

Maak de prei schoon en snijd in ringen.  Spoel grondig onder stromend water.  Pel de look, schil de aardappelen en snijd in grove stukken.
Verhit een beetje olijfolie in een ruime kookpot en stoof hierin de ringen prei, de stukken aardappel en de look.  Roer regelmatig om.  Voeg na enkele minuten de kippenbouillon toe en kruid met verse tijm, peper en eventueel wat zout.
Laat de soep pruttelen onder een deksel.

Verwarm ondertussen de oven op 180 °C.  Steek met een vormpje sterren uit het bladerdeeg.  Strijk elk sterretje in met een beetje melk en strooi hierop wat gedroogde tijm.  Snijd met een mesje een klein driehoekje uit elk sterretje.  Leg de tijmsterren op een beklede bakplaat en bak ze goudbruin in de oven.

Verwijder de takjes tijm uit de soep en mix alles fijn.  Laat de soep even doorkoken en voeg ten slotte een beetje room toe.

Serveer de soep met de sterretjes.

liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply