Enkele weken geleden was ik te gast op het fantastisch event: “The Italian Table Emilia Romagna”. Alles werd ingezet om de avond helemaal coronaproof te houden. De kamer van koophandel tussen België en Italië organiseerde dit event namelijk veilig online.
Met mijn toeristische straatkaart in de hand en mijn heerlijk gevulde foodbox op de tafel onderging ik een echte culinaire reis in de streek van Emilia Romagna.
Gastheer was de vrolijke Carlo de Pascale, culinair journalist, auteur en ooit 8 jaar lang kok van een Italiaans restaurant in Brussel. Samen met Silvia Mazza dé toerisme-experte van de streek en de chefs Giacomo Toschi en Gioacchino d’Amico van Osteria Bolognese leerde ik de echte smaken van de Emilia Romagna kennen.
Wat een prachtige streek met pareltjes van plekken. Het doet me verlangen naar de after-Covidperiode wanneer we weer zullen mogen reizen en ontdekken. Een rondje Italië staat dan zeker op de planning. Natuurlijk niet alleen voor de adembenemende plekjes vol weelderige heuvels, kastelen en pittoreske dorpjes, maar ook voor het lekkere, pure eten. Of wat had je gedacht? De streek staat bekend voor wel 45 erkende producten van kazen naar wijn, charcuterie en boter, azijn … Dit lijkt me dus zonder enige twijfel de lekkerste streek van Italië en ideaal om eens te gaan verkennen.
Ik neem jullie heel graag mee. Eerste tussenstop is de streek rond de Romagnolo Apennine. Het zijn de koeien die grazen op de weides in deze streek die de melk produceren voor de zachte, verse kaas Squacquerone di Romagna. De chef maakte met deze kaas, Coppa en balsamicoazijn een eenvoudig, maar verrukkelijk hapje. Rosellini di Coppa di Parma is het bewijs dat specialiteiten van topkwaliteit niet veel bewerking nodig hebben.
De Balsamicoazijn komt uit de streek Modena waar “slow food en fast cars” naast elkaar staan. De provincie van Modena staat bekend voor zijn beroemde Italiaanse snelle automerken en zijn Balsamico dat uitsluitend uit gekookte druivenmost (nog niet vergist) bestaat en heel lang gerijpt is in verschillende, kleine houten vaten. Het rode label heeft tot 3 jaar mogen rijpen terwijl het gouden label wel tot 25 jaar gerijpt heeft.
Als je ooit zou twijfelen welke Balsamicoazijn je best kiest, beloof me dan om voor diegene te gaan met alleen maar natuurlijke ingrediënten want enkel deze geeft de meest intense smaakervaring. Kies je voor D.O.P vermelding dan weet je dat alle ingrediënten lokaal zijn. Het I.G.P- keurmerk geeft aan dat het product uit de streek komt, maar dat de ingrediënten ook van buitenaf kunnen komen. Bij deze supermarktvariant zit buiten most nog geconcentreerde most en wijnazijn. Een ander keurmerk zijn de blaadjes die linksboven op het flesje staan. Hoe meer blaadjes hoe hoger de kwaliteit.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
12 sneden Coppa di Parma (traag gerijpt vlees uit Lombardia met een zachte, zoete smaak)
1 Squacquerone di Romagna
enkele druppels balsamicoazijn D.O.P
Hoe maak je het:
Rol 3 kleine plakjes Coppa di Parma op alsof het bloempjes zijn. Gebruik een lepel of een spuitzak om de kaas in de ham te steken. Werk de Rosellini di Coppa di Parma af met een paar druppels balsamicoazijn.
Buon Appetito.
Volgende keer neem ik je mee naar Bologna. Een streek die bekend staat voor zijn verse pasta.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
