Skip to content Skip to footer

Rundsburger met Scamorza

Mie en Place rundsburger met Scamorza

Scamorza is een kaas die in Italië tot één van de prachtige basiskazen behoort, maar hier bij ons misschien minder ingeburgerd is.  Toch verdient deze kaas met stoere rooksmaak het om heel wat hipper te worden.  De stevige kaas heeft immers de perfecte smaak om als vulling te dienen bij ravioli, heerlijk voor een rokerige insalata caprese en fantastisch bij deze rundsburger met Scamorza. 
Je vindt dit sublieme kaasje bij Lourdon, schrik echter niet wanneer je van Anja een peervormig kaas aan een touwtje krijgt.  Het touwtje wordt aan de kaas gedaan nadat deze gerijpt is in zijn eigen wei.  Het is aan dit touwtje dat de Scamorza wordt opgehangen om te drogen.  Hierna wordt de kaas gerookt in een oven met beukenhout en mag de kop eraf om gegeten te worden.  De kaas dankt zijn naam aan de Zuid-Italiaanse uitdrukking “scamozza” dat onthoofd betekent.
Dit kaasje met een tikkeltje verfijning proberen?  Ja toch! 

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

voor de rundsburger:
500 g rundsgehakt van goede kwaliteit (Witblauw)
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout

burgersaus:
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel ketchup
½ eetlepel Dijon mosterd
½ eetlepel augurkensap
eventueel wat Worcestersaus
cayennepeper

verder:
1 bolletje Scamorza (heb je nog over?  Deze kaas is ook lekker bij de apéro)
4 Italiaanse bollen
handvol rucola
1 rood sjalotje
2 Coeur de boeuf tomaten

Hoe maak je het:

Meng het gehakt met peper en zout en verdeel het in gelijke bolletjes (ongeveer 100 g per burger) die je wat plat drukt.  Zet even koel terwijl je de saus maakt.  Meng hiervoor de ingrediënten die je meestal gewoon in huis hebt.  Het augurkensap is misschien een gek ingrediënt, maar eigenlijk is dit het geheim voor een super lekkere burgersaus. 
Snijd de tomaten in schijfjes en snipper de sjalot fijn.  Verdeel de kaas in plakken.

Grill het vlees in een grillpan of op de BBQ.  Laat de gebakken burgers afgedekt even rusten zodat de vleessappen zich kunnen verdelen.

Stel je burger samen met de garnituren, de saus en natuurlijk een sneetje Scamorza.  Je kan het sneetje kaas ook laten smelten op je rundsburger.

Geniet van deze rundsburger met Scamorza.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,