Skip to content Skip to footer

Salade geitenkaas met kersen

Mie en Place Salade geitenkaas met kersen

Deze salade geitenkaas met kersen is op en top zomer door het fruit, hartig door de geitenkaas en krokant door het spek en de nootjes.  Dit is een salade naar mijn hart, eentje waarvan de smaken perfect bij elkaar kloppen.  Net zoals liefde op het eerste gezicht en zo hoort elke salade te zijn.

Om deze ultieme smaakcombinatie te bekomen zal je zorgvuldig je ingrediënten moeten kiezen.  Ik geef alvast wat tips ter inspiratie:
– Kies een jonge, frisse geitenkaas en ga voor zoete, rijpe kersen.
– Het zoute van het spek brengt het zoete weer in evenwicht.  Hou je het graag veggie?  Laat het spek dan weg en voeg wat extra walnoten toe voor het krokantje in je salade.  Wellicht ga je voor de veggie versie iets meer zout in je dressing willen gebruiken.
– Heb je de kans om honing te kopen bij een lokale imker kies dan voor de donkere bloemenhoning uit de zomer.  De volle smaak geeft power in je dressing.
– Het pittige van de veldsla en de waterkers geven body aan deze zomersalade.  Geen enkel andere slasoort kan dit effect evenaren.
– Start bij het maken van je salade met de kersen.  Je mag ze zelfs 2 uren laten marineren voor het allerlekkerste resultaat.  – Mijn laatste tip is misschien een detail, maar ga voluit voor zwarte peper in de gerecht.  Zwarte peper en kersen zijn op zich al een gouden duo.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
4 schijven jonge geitenkaas
verse tijm
2 eetlepels honing
250 g gezouten spek
2 handen kersen (of meer als je tijdens het maken van de salade wilt proeven)
250 g veldsla
2 bosjes waterkers
handvol walnoten
grof zeezout
zwarte peper
2 eetlepels sherryazijn
6 eetlepels walnotenolie

Hoe maak je het:
Om de kersen te marineren, start je met het maken van de dressing.  Meng de lepels walnotenolie met de lepels sherryazijn en 1 eetlepel honing.  Breng op smaak met zwarte peper en zout.  Proef of de dressing in balans is.
Ontpit de kersen en leg ze in een kommetje.  Giet de dressing over de kersen en laat voor 2 uren marineren.

Kuis de veldsla door het voetje weg te snijden.  De blaadjes komen nu van elkaar.  Dit werkje vraagt wat tijd, maar geeft het mooiste resultaat.  Bovendien heeft het iets rustgevend 😉 Leg de blaadjes in een kom met ijswater.  De blaadjes spoelen zou ze kunnen beschadigen.  Snijd de wortels van de waterkers en leg de blaadjes in het ijswater.

Snijd het spek in reepjes en bak ze krokant.  Laat het spek uitlekken op een papiertje.  Leg de dikke plakken geitenkaas in een ovenschaaltje.  Bestrijk ze met een lepel honing en snipper er verse tijm over.  Zet ze even in de oven tot ze lauwwarm zijn.

Schik de waterkers en de veldsla op borden.  Verdeel het krokante spek en de walnoten erover.  Leg het lauwwarme geitenkaasje op de salade en eindig met de gemarineerde kersen. Sprenkel nog wat van de dressing over de salade en werk af met wat extra zwarte peper.

Geniet ervan en laat me zeker weten of jij dit ook zo magisch vindt.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.

Liefs