Melanzane con pangrattato … de naam alleen al klinkt onweerstaanbaar en zoals alles dat zijn oorsprong in Italië kent, is het dat ook. Aubergines met een krokant korstje is een klassieker uit de zuiderse keuken, maar er is nog meer goed nieuws. De groente met zijn strakke en glanzende schil is nu volop te vinden in de winkelrekken. “Si” voor seizoensgroenten ♥ Bovendien valt dit gerechtje in de categorie “gemakkelijk te bereiden” en kan je er zelf je eigen (kruiden)twist aan geven. Als ik je nu nog niet heb kunnen overtuigen dan sluit ik dit betoog met het argument “kids proof” want deze salade met krokante aubergine viel bijzonder in de smaak bij Camille en zij is meestal niet zo’n fan van aubergine. Do I have to say more?
Ik koos als smaakmakers voor look en chilipeper. Deze kruiden smaken heerlijk bij mijn bijhorende salade van kikkererwten, komkommer, tomaten en rode ui. Je kan het natuurlijk ook helemaal Italiaans houden en oregano gebruiken. Aubergine en oregano vind ik een match made in heaven. Serveer er in dit geval een smaakvolle tomatensalade bij.
Nog meer inspiratie met aubergine vind je hier.
Wat is mijn liefde voor de Italiaanse keuken groot en als we dan toch met zijn allen aan staycation doen dan geniet ik eens te meer van dolce vita thuis (als was het vandaag met een Oosterse toets) .
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Voor de aubergines met krokant korstje:
2 aubergines
enkele lepels panko (dit is Japans paneermeel, maar als je dit niet hebt, kan paneermeel ook)
1 ei (losgeklopt met water)
enkele lepels bloem
lookpoeder
chilipoeder
neutrale olie voor bakken
Voor de salade:
1 bokaal kikkererwten
250 g kleine tomaatjes
4 mini komkommers of een halve grote (verwijder dan wel de zaadlijsten)
1 rode uien
bladpeterselie (joehoe, nog uit mijn eetbare tuin)
snuifje peper
snuifje zout
limoensap naar smaak
1 eetlepel olijfolie
Ik maakte hierbij een sausje van yoghurt, komijn peper, zout, geperste look en wat limoensap.
Serveer eventueel met wat Turks brood.
Hoe maak je het:
Snijd de aubergines in schijfjes en leg ze op een bord met keukenrol.
Maak eerst de salade. Spoel de groenten en de kikkererwten onder stromend water. Wist je dat je met het vocht uit de bokaal van de kikkererwten (aquafaba) een kei lekkere vegan chocomousse kan maken? Check mijn hoogtepunten bij Instagram als dit iets voor jou is.
Snipper de rode ui en bladpeterselie fijn en snijd de tomaten en komkommer in blokjes, schijfjes of wat je wenst.
Meng alles onder elkaar en breng op smaak met wat peper, zout, limoensap en wat olijfolie.
Voorzie drie diepe borden. Een bord met wat bloem, een bord met het losgeklopte ei en een bord met panko vermengd met lookpoeder en chilipoeder naar smaak.
Bestuif de schijfjes aubergine met bloem, vervolgens met ei en nadien met de gekruide panko.
Verwarm wat neutrale olie in een antikleefpan en bak de gepaneerde schijfjes goudbruin. Laat ze even uitlekken op wat keukenrol en serveer ze met de salade samen met de op smaak gebrachte yoghurt.
Mmm.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
