Salade met venkel en Pecorino

Salade met venkel en Pecorino

Italië heeft het allemaal … fantastisch lekker eten, een zalig klimaat, heel wat cultuur en een sexy taaltje.  Wanneer je een tripje naar Italië gepland hebt dan weet je dat ‘la dolce vita’ je te wachten staat, maar wanneer je nu al droomt van Italië (op je bord), dan kan ik je het goede leven laten proeven met deze heerlijk salade met venkel en Pecorino.  Eerlijkheid, puurheid én Pecorino uit het land van authenticiteit.
Pecorino is een vettige, pittige schapenkaas uit Italië die vele lekkere varianten kent.  Gelukkig zijn er kenners onder ons. 😊 Kaasmeester Anja van Lourdon helpt me op weg en geeft me 3 fantastische kaasjes om te proeven.  De Pecorino Toscano wordt uitsluitend geproduceerd met schapenmelk afkomstig uit de weilanden van Toscane. Deze halfvaste kaas is perfect als antipasto of bij een bord geurige pasta.  De oudere Pecorino Toscano Riserva met uitgebalanceerde smaak, combineer ik samen met Pecorino alle pere in mijn salade.  Deze laatste kaas is licht fruitig met nuances van peer.
De pittige schapenkaas is precies datgene dat mijn salade met appel, venkel, selder en geroosterde walnoten nodig heeft om heerlijk in balans te komen.
Een laatste tip: wees niet te zuinig bij het kopen van de kaas, de dunne plakjes die je er van af schaaft passen super op een apérobordje.
La vita e bella

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Voor de salade:
4 stengels selder
1 venkel
2 zoete appels (ik gebruik Jonagold)
Pecorino Toscona Riserva (naar smaak)
Pecorino alle pere (naar smaak)
100 g walnoten

Voor de dressing:
6 eetlepels walnotenolie
3 eetlepels citroensap
vers gemalen, zwarte peper
grof zeezout

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 180°C.  Leg de walnoten uit elkaar op een ovenplaat bekleed met bakpapier.  Schuif de bakplaat in de oven en rooster de noten tot wanneer ze licht bruin worden en u de geroosterde geur ruikt.  Laat de noten afkoelen aan de kant.

Verwijder de onderkant en de stengels van de venkel en gebruik vervolgens een mandoline om dunne schaafjes te snijden van de naar anijs smakende groente.

Spoel de selderstengels en snijd ze in fijne maantjes.

De appel versnijd ik zonder deze eerst te schillen .  De kleurige schil geeft een mooi contrast in mijn salade.  Ik snijd de appel in julienne.

Meng de versneden ingrediënten onder elkaar.

Maak een dressing met de walnotenolie en het citroensap.  Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en een beetje grof zout.  Lepel de dressing onder de salade.  Werk af met de geroosterde walnoten en schaafjes van de Pecorino.  Hoeveel kaas?  Mag je helemaal zelf kiezen … 😊

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply