Salade van spruiten met gesuikerde walnoten. Nu hoor ik je al denken … spruiten, maar wacht…
Onder de naam choux de Bruxelles of sprouts zijn onze minikooltjes wereldwijd bekend geworden.
Spruiten hebben echter een krachtige smaak en kampen hierdoor vaak met een slecht imago, maar in het juiste recept kunnen ze weer terecht succesvol zijn. Bovendien zijn deze typische wintergroenten echte vitaminebommetjes. Geen enkele reden dus om dit niet te proberen. Dit is lekker, gezond en Belgisch. Ik ben fan!
Wat heb je nodig voor 4 personen:
500 g kleine spruitjes (deze hebben een mindere koolsmaak)
200 g rucola
60 g noten
1 eetlepel boter
2 eetlepels kristalsuiker
2 stevige, rode appels (bijvoorbeeld Jonagold)
enkele druppels citroensap
1 eetlepel appelazijn
3 eetlepels notenolie
scheutje balsamicoazijn
vers gemalen zwarte peper
zout
vers gemalen nootmuskaat
snuifje natriumcarbonaat
Hoe maak je het:
Maak de spruiten klaar door met een aardappelmesje in de taaiere onderkant een kruisje te snijden. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Ik voeg steeds natriumbicarbonaat bij bij het kokende water (ik heb dit overgenomen van mijn bomma die zweerde bij natriumcarbonaat voor lekkere en groene spruitjes). Dompel de spruiten in het kokende water voor ongeveer 5 minuten (controleer tussendoor regelmatig de gaartijd). Gebruik geen deksel en spoel de beetgare spruiten onmiddellijk af onder koud stromend water. Zet opzij om uit te lekken.
Hak de walnoten grof (in 4 is prima). Hou een glaasje water bij de hand want kokende suiker is echt heel heet. Smelt wat boter in de pot samen met de suiker en een klein scheutje water. Verwarm op een zacht vuur en wacht tot de suiker smelt. Roer goed! Voeg van het vuur weg, een scheutje balsamicoazijn (en eventueel nog wat water) bij de gesuikerde noten. Plaats terug op het vuur en laat alles verdampen zodat je saus wat dikte krijgt.
Voeg de gekookte spruiten toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Kruid met vers gemalen zwarte peper, wat zout en vers gemalen nootmuskaat. Laat de spruitjes kort stoven in met de gesuikerde walnoten.
Snijd in rode appel in dunne schijfjes en besprenkel ze met enkele druppels citroensap. Bak de partjes heel kort in wat boter.
Werk de rucola wat op met een vinaigrette van 1 lepel appelazijn en 3 lepels notenolie. Kruid de vinaigrette met peper en zout en sprenkel over de sla.
Serveer op elk bord (of op een groot bord) een grote toef rucola, Leg er wat spruiten met gesuikerde walnoten bij en werk af met de schijfjes appel. Schep nog een beetje saus van de noten over het geheel.
Wie kan beweren dat spruiten niet lekker zijn?
Liefs,